platok tvrdoho_syraSyr je mliečny výrobok, ktorý sa vyrába vyzrážaním mliečnej bielkoviny z mlieka za pomoci syridla alebo iného koagulačného činidla a prešiel prekýsaním a oddelením od srvátky.

Z výživového hľadiska sú syry dôležitým zdrojom bielkovín, minerálnych látok a vitamínov, taktiež obsahujú laktózu a tuk.

 


Dôležitý obsah v sušine
Pod názvom syr môže byť predávaný iba výrobok vyrobený z mlieka so syrárskou technológiou. V obchodnej sieti sa nachádza veľa druhov výrobkov tzv. „syrov", ktoré mlieko vôbec „nevideli".
Na každom syre musí byť uvedené % buď obsah tuku v syre, alebo obsah tuku v sušine a obsah sušiny, používa sa skratka t. v s., ktorá práve udáva obsah tuku v sušine.

Najväčšie množstvo sušiny obsahujú tvrdé syry, mäkké obsahujú viac tekutiny na úkor sušiny. Skutočný obsah tuku je vždy menší ako obsah tuku v sušine.
Obsah tuku v sušine najčastejšie býva 40% alebo 45%. Špecifikum je syr Eidam, ktorý sa vyrába aj nižším obsah tuku a to 20% alebo 30%.


V predaji je dostať

  • čerstvý syr, to je nezrejúci syr, ktorý nebol po prekysnutí tepelne upravovaný
  • sladký syr, sú to smotanové nedozreté syry, mäkké zrejúce syry (Blaťácke zlato), parené syry (parenice) a syry s vysokodohrievanou syrovou hmotou (Ementál)
  • plesňové syry sa vyrábajú za pomoci plesňových kultúr (Penicillium candidum)
  • kyslé syry sú vyrábané z tvarohu, ktorý sa melie a dochucuje soľou (lúčina, žervé)
  • syrové rolády, salámy sú viac zložkové výrobky, môžu obsahovať rôzne prídavné látky
  • tavený syr je tepelne upravený syr s prídavkom taviacich solí. Syr je pomletý a zmiešaný s taviacimi soľami, môžu byť pridávané rôzne koreniny, bylinky alebo farbivá. Zmes sa taví pri teplote do 90°C.
  • tvaroh je mliečny výrobok smotanovej chuti, tuhšej konzistencie a zvyčajne bielej farby, vzniká zrážaním mliečnej bielkoviny (kazeínu). Pod názvom tvaroh sa označujú všetky nezrelé syry pripravované z odstredeného kravského mlieka.

Vypočítajte si obsah tuku v syre


Koľko gramov tuku je obsiahnuté v 100g syra, si vypočítate tak, že vynásobíte % tuku v sušine % sušiny syra a výsledok vydelíte číslom 100.


Napríklad: syr má 40% tuku v sušine a obsah sušiny je 56 %.
Výpočet: 40×56 = 2240 : 100 = 22,4.
Tento syr obsahuje 22,4 g tuku v 100 g.


Pri dátume spotreby si treba dať pozor medzi označeniami dátum použiteľnosti a minimálnej trvanlivosť výrobku, nesmie byť prelepený. 

Syr by nemal byť oschnutý, čistený z prípadnej plesne alebo obrezávaný. Samozrejmosťou ostáva zloženie výrobku, ak ide o alternatívne výrobky vyrábané z iných surovín (rastlinné tuky), nemali by byť predávané pod názvom syr.

 

Wanda

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame