Je chutná, zdravá a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Mrkva je skvelou potravinou, z ktorej vyčarujete chutné jedlá.
Mrkvu zaraďujeme k najzdravším druhom zeleniny. Obsahuje množstvo vlákniny, betakarotén, biotín, draslík a vitamín K. Táto kombinácia zaručuje, že vám mrkva pomôže hneď pri niekoľkých zdravotných ťažkostiach – zlepší zrak, zníži vysoký krvný tlak, podporuje metabolizmus, prispieva k zlepšeniu stavu pokožky a posilňuje imunitu.
V kuchyni pre ňu nájdete všestranné využitie – dajú sa z nej pripraviť placky, koláče, pyré alebo príloha. Ide o chutné recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Mrkvový koláč
Suroviny, ktoré potrebujete sú: 3 vajíčka, múčkový cukor, múka, olej, kypriaci prášok, vanilkový cukor a asi 6 mrkiev.
Mrkvu nadrobno nastrúhajte. Zmiešajte žĺtka z vajíčok s hrnčekom múčkového cukru a vanilkovým cukrom. Do zmesi pridajte 1 dcl oleja, 1 dcl vody a 2 hrnčeky múky zmiešanej s kypriacim práškom. Zmes zmiešajte s nastrúhanou mrkvou. Vyšľahajte bielka z vajíčok a primiešajte k zmesi. Nalejte zmes do formy a dajte piecť do rúry na 30-40 minút pri 170 stupňoch. Koláč môžete ozdobiť cukrom, nastrúhanou čokoládou alebo čokoládovou polevou.
Mrkvové placky
Budete potrebovať 4 mrkvy a 4 zemiaky, ovsené vločky, vajíčko, olej, soľ a korenie.
Najskôr si očistite a nastrúhajte mrkvu a zemiaky. K zmesi pridajte 5 polievkových lyžíc ovsených vločiek, vajíčko, soľ a korenie. Môžete pridať i niektoré bylinky ak ich máte po ruke. Nechajte zmes postáť približne na 10 minút, vločky by zatiaľ mali nasiaknuť vlhkosť. Vyformujte placky a smažte ich na oleji z oboch strán až kým budú chrumkavé. K plackám si môžete pripraviť dip z bieleho jogurtu, medu a cibuľky, pridajte soľ a korenie.
Pečená mrkva
Túto chutnú prílohu si pripravíte veľmi ľahko. Budete potrebovať 600 g mrkvičiek, balzamikový ocot, med, olivový olej, soľ a petržlenovú vňať.
Najskôr si pripravte zmes z 1 polievkovej lyžice medu, 2 polievkových lyžíc balzamikového octu a 2 polievkových lyžíc olivového oleja. Mrkvy umyte, očistite a polejte touto zmesou. Dajte ich na plech a nalejte na ne zvyšok zmesi. Nechajte ich piecť približne na 40 min. pri teplote 220 stupňov. Mrkvu uprostred pečenia premiešajte a popretáčajte. Po vybratí z rúry na mrkvu vylejte ešte pol lyžice medu a dochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou.
Mrkvové pyré
Na prípravu budete potrebovať 800 g mrkvy a rovnako 800 g zemiakov, maslo, soľ a mlieko.
Mrkvu a zemiaky nechajte uvariť v osolenej vode, po uvarení vodu zlejte. Mrkvu nastrúhajte a pridajte k nej 2-4 polievkové lyžice masla. Pridajte zemiaky a všetky suroviny rozmixujte. Následne pridajte ešte mlieko a soľ a opäť mixujte kým nebude maž pyré správnu konzistenciu.
autor: redakcia
foto: pexels.com