Koniec leta a začiatok jesene je čas dozrievania jedného z najzdravších ovocí - hrozna. Čerstvý strapec rôznych odrôd, tvarov a farieb. Nutričná hodnota bobúľ je u všetkých skoro totožná, či už sa jedná o tmavomodré alebo zelené, biele, červené, čierne, či žlté, oranžové alebo ružové.
Treba dodať, že hrozno má nízky obsah kalórií 100 g čerstvých bobúľ obsahuje iba 69 kalórií. Je sladké, plné vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Telu dodáva poriadnu dávku antioxidantov. Antioxidačná kapacita bledého a tmavého hrozna je približne rovnakej úrovni.
Hrozno pôsobí antibakteriálne, antialergicky, antidepresívne má protizápalové a protiplesňové účinky, ale zároveň je výborným prostriedkom na detoxikáciu organizmu od toxických usadenín.
Každá bobuľa obsahuje 80% vody, vlákninu, bielkoviny, sacharidy, horčík, vápnik, železo, meď, mangán, fosfor, sodík, vitamín C, vitamín E, vitamín B6 a antioxidanty. Čerstvé hrozno sa vyznačuje vysokým obsahom bioflavonoidov, polyfenolov, ale i karotenoidov s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Hroznové (révové) flavonoidy sa nachádzajú vo všetkých častiach hrozna, nie len v dužine ale aj v šupke a v semienkach.
Najznámejším z nich a mimoriadne silným prírodným antioxidantom je resveratrol.
Resveratrol sa nachádza v šupke všetkých farieb hrozna bez rozdielu. Vinič si tvorí túto látku ako ochranu pred baktériami, hubami a nepriaznivým počasím. Ľudský organizmus sa naučil využívať tieto obranné faktory vo svoj prospech.
- účinne chráni srdcovocievny systém
- znižuje tvorbu LDL cholesterolu (zlého) a zvyšuje tvorbu tzv. dobrého HDL cholesterolu
- znižuje krvný tlak
- bráni nadmernej zrážanlivosti krvi ( prevencia trombózy)
- pozitívne pôsobí na pružnosť ciev
- spomaľuje rast rakovinových buniek
- aktivizuje regeneráciu zdravých buniek
- prečisťuje močové cesty a obličky
- neutralizuje vylučovanie histamínu
- znižuje riziko demencie (Alzheimerova choroba)
- zmierňuje únavu a depresiu
- zlepšuje peristaltiku čriev (mierne preháňadlo)
- napomáha pri obnove kolagénového vlákna, pružnosti pokožky, čím zabraňuje predčasnému starnutiu
Tip - v surovom stave okrem "oďobkávania" strapca môžete použiť hrozno aj pri výrobe rôznych šalátov, na spestrenie studených mís, ozdobu ovocných dezertov a syrových jednohubiek, sušené hroznové bobule do múčnikov a pohár bieleho alebo červeného vína, no predsa na zdravie.
Vyskúšajte napríklad kombináciu rokfortu a bobuľky hrozna, naozaj neoľutujete.
Rebecca