mangoldMedzi repu ho ako botanický druh zaradili vedci. Pôvodný názov tejto zeleniny pochádza z nemčiny. U nás zdomácnel až niekedy v 16.storočí. Predpokladá sa, že prvým rodným územím mangoldu bolo východné Stredomorie. Podľa určitých prameňov by presnému miestu zodpovedala konkrétne Sicília. Ďalšími smermi, odkiaľ sa mangold dostal až do Európy, boli stepné a púštne oblasti Strednej a Prednej Ázie.


V súčasnosti sa s touto zeleninou najčastejšie stretnete vo francúzskych, nemeckých, švajčiarskych, ale i severoamerických kuchyniach. Je to repa, medzi pospolitosťou ho prezývajú cviklou, ale v hrncoch ho miešajú a varia ako listovú zeleninu. Reč je o mangolde. O zeleninu, ktorej meno ešte stále nemá v našich zemepisných šírkach ten správny cveng.

mangold2Listy sú bohaté predovšetkým na provitamín A a bielkoviny. Obsahuje vitamín C, B1, Mg, B2, karotén a ďalšie dôležité prvky, akými sú vápnik, fosfor a železo.
Jednotlivé odrody sa navzájom odlišujú hlavne farbou. Môžu byť tmavo alebo svetlozelené až červenofialové. Z hľadiska úžitkovosti rozoznávame mangold listový, inak prezývaný cvikla, mangold stopkatý, pre ktorý sa ujal názov špargľová cvikla. So skutočnou cviklou čiže červenou repou má spoločné len rodové latinské meno - Beta.

Listový mangold vynikajúco nahradí špenát. Stonkové odrody sa zase upravujú do šalátov, alebo ich kuchári pripravujú do pokrmov namiesto špargle. Chuť mangold? Najlepšie by ho charakterizovala chuť akú má repa, lebo vďaka betainu, ktorú obsahujú odrody ako cukrová, kŕmna či šalátová repa, má i mangold ich špecifickú, jemne sladkastú chuť.
Mangold je veľmi dekoratívna rastlina a jeho červené kultivary sa vďaka tomu zo záhrad presťahovali do predzáhradiek.

Smažené mangoldové stonky - na ich prípravu potrebujete stonkový mangold. Najskôr ho rozoberiete a dokladne umyte. Stonky zbavte zelených častí, nakrájajte na menšie kúsky a blanšírujte do polomäkka. Pripravte cestíčko z vajíčka, hladkej múky, vody a pridajte do neho trošku sójovej omáčky, soľ so štipkou zázvoru. Kúsky mangoldu obaľujete v cestíčku a vyprážajte na rozpálenom oleji. Ešte horúce posypte nastrúhaným syrom. Podávajte so zemiakovou kašou.

Mangoldové karbonátky - k realizácií tohto receptu si nachystajte listový mangold. Listy rozoberte, očistite od tvrdších časti a dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Potom ich krátko povarte v slanej vode. Na mäsovom mlynčeku zomeľte cibuľu, polomäkké mangldové listy a niekoľko strúčikov cesnaku. Do masy pridajte jednu až dve žemle namočené v mlieku a jedno vajíčko. Podľa potreby zmes zahustíte strúhankou. Karbonátky do ružova vypražte v horúcom oleji. Podávajte s varenými zemiakmi a bohatou zeleninovou oblohou.

Mangold sa výborne hodí aj k rybám.

mangold ryba