predjedloPotravinová vláknina je prirodzenou zložkou rastlinnej potravy. Pod pojmom vláknina sa označuje tá časť potravy, ktorá je rezistentná (odolná) voči tráviacim šťavám človeka. Táto súčasť potravy je nevyhnutná pre správne fungovanie čriev.

Jej pravidelný a dostatočný prísun do tela docielite správnou výživou a skladbou dennej stravy. Pokiaľ črevá nefungujú tak ako majú, nastupuje nepriaznivý zdravotný stav. Nesprávnej výžive sa pripisuje až do 70% podiel na vzniku civilizačných ochorení.

 

Jej nedostatočný príjem sa podieľa na veľkej rade chorobných stavov nielen tráviaceho ústrojenstva, ale podieľa sa na vzniku najčastejších civilizačných ochorení ako je napríklad chronická zápcha, rôzne zápaly čriev, obezita, divertikulóza (vydutina) hrubého čreva, diabetes II. typu, ischemická choroba srdca, nevynímajúc rakovinu hrubého čreva a iné...

Význam potravinovej vlákniny pre ľudský organizmus spočíva predovšetkým v jej ochrannej (prevenčnej) funkcii pred civilizačnými chorobami.
Obsahuje hlavne celulózu, hemicelulózy, lignín, pektínové látky, hydrokoloidy (gumy a slizy), rezistentný škrob a rezistentné oligosacharidy. Celulóza je základnou stavebnou zložkou bunkových stien vyšších rastlín a je nestráviteľná enzýmami tráviaceho traktu ľudí.

Pozitívne účinky vlákniny

  • pôsobí - laxatívne - urýchľuje prechod trávenej potravy
  • znižuje hladinu cholesterolu a srdcovo- cievnych chorôb 
  • hladinu glukózy v krvi 
  • riziko vzniku žlčových kameňov 
  • priaznivo ovplyvňuje imunitu organizmu 
  • potláča vznikajúce problémy po užívaní antibiotík
  • proti obezite - vyvoláva pocit sýtosti

 

Nepriaznivé účinky vlákniny 

  • znížená absorpcia minerálov (vápnik, železo) 
  • prechodné účinky 
  • nafukovanie 
  • bolesti brucha 
  • hnačka

 

pecivo

Podľa rozpustnosti vo vode sa delí na

  • rozpustnú 
  • nerozpustnú

Nerozpustná vláknina znižuje vstrebávanie rôznych látok z čreva, a tým znižuje riziko prívodu nežiaducich látok do organizmu.

Odporúčaný pomer rozpustnej a nerozpustnej vlákniny je 3 : 1; tj u zdravého dospelého človeka cca 20-30 gramov denne a nezabúdajte aj na dostatočný príjem tekutín.

Hlavným zdrojom

- vo vode nerozpustnej vlákniny sú najmä obilniny, celozrnné pekárske výrobky, ovsené vločky, šupiny ovocia...
- vo vode rozpustnej vlákniny je ovocie a zelenina - citrusové plody, jablká, ríbezle, mrkva, kapusta ...
potravinovej vlákniny sú strukoviny, hrach, sója, šošovica, cícer, kukuričné, sójové a ovsené otruby, orechy, mak, sušené ovocie ...

Zmenou stravovacích návykov a zaradením fyzickej aktivity (šport) je možné mnohým civilizačným chorobám predchádzať.

 

Oliver

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame