stsudene ruky pricinyPri klesajúcich teplotách je zrejmé, že budeme mať studené ruky. Čo ale robiť ak takéto zostávajú aj keď sme v teplých miestnostiach?

Studené ruky alebo nohy sú vo väčšine prípadov prejavom toho, že telo pracuje na udržaní vnútornej teploty, aby boli chránené životne dôležité orgány. Ide o prirodzený jav, pri ktorom sa zúžia cievy a tým aj množstvo krvi, ktoré prúdi do končatín.

Neprestajná prítomnosť studených rúk už môže signalizovať problém s prekrvovaním končatín, ktorý sa okrem chladu prejavuje aj mravčením, zníženou citlivosťou a bledou až modrastou pokožkou. Neraz tento jav sprevádzajú aj modré nechty a niekedy i začervenanie kože. Ak sú ruky príliš studené, môže sa objaviť aj necitlivosť.

priznaky studene diagnoza

Príčiny studených rúk

  • Nedostatok železa
    Ak v tele nie je dostatok červených krviniek, nedostáva sa do obehu ani dostatok kyslíka. Príznakmi anémie sú okrem studených rúk aj nedostatok energie, krehké vlasy či lámavé nechty. Okrem železa však môže ísť aj o nedostatok draslíka alebo vitamínov B, C a E.
  • Znížená funkcia štítnej žľazy
    Pokiaľ štítna žľaza neprodukuje dostatok hormónov, spomaľujú sa dôležité metabolické procesy a telo vtedy môže byť citlivejšie na chlad.
  • Nízky krvný tlak a ďalšie ochorenia
    Nízky krvný tlak spôsobuje závraty, poruchy spánku, únavu a zahmlievanie pred očami. Okrem nízkeho tlaku môžu byť príčinami aj cukrovka, cievne a reumatické ochorenia.
  • Drastické chudnutie
    Keď dôjde k náhlemu poklesu hmotnosti, tak má telo málo energie na zahrievanie svalov a tkaniva. Okrem toho organizmu vtedy chýbajú aj dôležité živiny, vitamíny a minerály.
  • Úzkosť, strach alebo stres
    Vo vypätých situáciách produkujú nadobličky adrenalín – tým sa zúžia okrajové krvné cievy a tak sa znižuje prietok krvi do rúk a nôh. Telo takto reaguje vtedy, keď sa snaží ochrániť životne dôležité orgány v prípade ohrozenia.
  • Nedostatok pohybu, fajčenie
    Sedavá práca, nedostatok pohybu a fajčenie spôsobujú slabé cirkulovanie krvi. Vysoký cholesterol zase môže viesť k tvorbe plakov vnútri tepien.
  • Raynaudov syndróm
    Tento syndróm spôsobuje, že dôjde k náhlemu zúženiu drobných cievok, ktoré zásobujú krvou prsty na rukách a nohách keď sme vystavení chladu. Prsty sú najskôr bledé, potom sčervenejú alebo zmodrejú.

studene ruky zohriat

Vyšetrenia na diagnostiku krvného obehu

Lekári najskôr kontrolujú pulz, cit v končatine a bolestivosť, sledujú aj farbu pokožky a teplotu. Následne sa odporúčajú buď krvné testy či meranie krvného tlaku.


Ako ruky zohriať?

Na zahriatie vám môže pomôcť krátke cvičenie alebo prechádzka. Pomoc poskytuje aj kúpeľ, prípadne masáž horúcimi olejčekmi. Počas zimy treba myslieť na vrstvenie oblečenia a dostatočné zakrytie krku a zápästia, kde sú primárne tepny.

autor: redakcia
foto: pixabay.com, pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS