V osolenej vode uvaríte karfiol do polomäkka. Pokiaľ sa karfiol varí, spravte si zápražku z masla a múky. Pridajte do nej nastrúhaný syr. Zalejte mliekom a zmes neustále miešajte, aby sa syr rozpustil, nepripálil sa a vznikla vám hladká hustá omáčka.
Nechajte ju zovrieť, dochuťte rascou a soľou, pridajte rozdrvený bujón a nadrobno nakrájanú papriku. Ak je omáčka veľmi hustá zrieďte s vývarom karfiolu, ak ju chcete zjemniť pridajte smotanu.
Uvarený karfiol rozdeľte na menšie kúsky, poukladajte na tanier a polejte omáčkou.
Čo potrebujete:
- ½ l mlieka
- trochu masla
- stredne veľký karfiol
- 1 syr z bielou plesňou
- 1lyžicu hladkej múky na zápražku
- ½ kocky slepačieho bujónu alebo slepačieho vývaru
- ½ farebnej papriky
- drvenú rascu
- soľ
Podávajte so zemiakmi alebo s tmavým chlebom.
Rebecca