prsia meranieVaše prsia milujú cvičenie! To nám môžete veriť. Už trochu viac by ste mali pochybovať o tvrdení, že sa cvičením môžu zväčšiť. Alebo je to možné? Existujú cviky na zväčšenie objemu pŕs?


Prsia sú tvorené tukom a mliečnymi žľazami, ktoré sú uložené na prsných svaloch. Nedovoliť týmto svalom ochabnúť má veľký zmysel, pretože do istej miery majú vplyv na celkovú veľkosť, tvar a pevnosť prsníkov.
Vďaka pravidelnému vhodnému cvičeniu sa dá dosiahnuť zdvihnutie prsníkov alebo aspoň spomaliť ich klesanie. Poklesnuté prsníky môžu mať síce rovnaký objem ako pred tým, ale opticky vyzerajú menej plnšie.


Aké cviky sú dobré?

Cviky na zväčšenie objemu pŕs sú založené na princípe spevnenia prsných svalov, čo si vyžaduje systematické a dlhodobejšie cvičenie. Výsledok sa určite nedostaví z večera do rána a ani rozdiel medzi pondelkom a piatkom nebude viditeľný.
Prsné svaly patria medzi najmenšie svaly tela, preto sa správne precvičujú s menšími závažiami a nižším počtom opakovaní. Pri mnohých cvikoch si však vystačíte s váhou vlastného tela.
Dobrou správou je, že cviky na zväčšenie pŕs sú vhodné pre ženu každého veku. Horšou, že výsledky sa budú dostavovať pomaly. Prvý malý rozdiel zbadáte približne po dvoch mesiacoch.
A nebude to žiadna zásadná zmena veľkosti. Ale aj taká zmena pružnosti pokožky v týchto partiách je príjemným benefitom cvičenia.

Cvik 1: kliky

Ako prvý odporúčame cvik, ktorý väčšina báb na hodinách telesnej neznášala. Nechceme vás vystrašiť hneď na začiatku, preto vedzte, že na to, aby ste si spevnili poprsie, stačí robiť takzvanú ženskú verziu klikov, teda na kolenách a nie na špičkách prsov nôh.

cvicenie kliky

Dôležité je, aby dlane boli položené na úrovni ramien a prsty smerovali dopredu. S nádychom sa spúšťajte dolu, ak sa dá, dve tri sekundy vydržte a potom sa s výdychom vráťte do východiskovej pozície.
20 opakovaní je dostatočné množstvo. A neklesajte na duchu ani nepoľavujte v snažení, ak na začiatku zvládnete napríklad 10, alebo 8 klikov. Každý pohyb sa ráta!
Namiesto na podlahe môžete kliky robiť aj oproti stene. Sú o niečo menej náročné, no takmer rovnako účinné. Dôležitý je správny postoj: mierny rozkrok a dlane vo výške brady.

Cvik 2: Tlak proti stene

Variáciou na kliky pri stene je tlak proti nej.
Postavte sa tvárou k stene, oprite sa o ňu vystretými rukami. Predná noha je mierne pokrčená v kolene, zadná noha natiahnutá čo najďalej od steny.
Úplne stačí, ak budete do steny rukami z celej sily tlačiť 20 sekúnd a potom tlak povolíte. Cvik zopakujte 10-krát.
Samozrejme, ruky môžete aj ohýbať v lakťoch ako pri klikoch. Je to náročnejšie, ale aj účinnejšie.

Cvik 3: Plank

Doska, alebo plank je náročný cvik, ktorý však v krátkom čase formuje celé telo. Teda nielen prsia, ale aj brucho, zadok, stehná, lýtka a chrbát.

plank

Ľahnite si na podložku na brucho, potom sa zdvihnite hore na predlaktia alebo iba na lakte a na špičky prstov. Nohy sú rozkročené na šírku ramien. Celé telo má byť v jednej rovine ako – doska. Svaly brucha a zadku sú stiahnuté. Pokojne dýchajte a snažte sa vydržať aspoň 30 sekúnd.


Cvik 4: Opačné kliky pri stoličke

Na tento cvik budete potrebovať stoličku alebo vonku v parku lavičku. Postavte sa k nej chrbtom, rukami sa zaprite do časti na sedenie, prsty smerujú k vášmu telu. Nohy natiahnite pred seba a o zem sa opierajte pätami.
Na rukách sa pomaly spúšťate dole tak, aby sa lakte ohli do 90-stupňového uhla. Niekoľko sekúnd vydržte a potom sa zase vytiahnite hore. Opakujte 20-krát.

Cvik 5: Tlak dlaní

Sadnite si do tureckého sedu alebo len tak v práci na stoličke. Dôležité je mať vystretý chrbát. Ruky upažte, ohnite ich v lakťoch a spojte dlaňami. Tlačte ich 10 sekúnd proti sebe a zároveň mierne nadol.

Tento cvik môžete robiť aj s loptou alebo loptičkou, ktorú si vložíte do dlaní. Tlačíte do nej z celej sily 15 sekúnd, potom tak uvoľnite.
Opakujte 10-krát.

Cvik 6: Rozpažovanie a upažovanie

Na tento cvik už budete potrebovať náradie. Buď pár ľahkých, 0,5-kilových činiek alebo dve pollitrové fľaše minerálky.
Každú chyťte do jednej ruky. Mierne sa rozkročte, vystrite chrbát, podsaďte panvu a zatiahnite brucho. 10 krát zopakujte cvik, pri ktorom dvíhate ruky upažené pri tela do strán. Robte to pomaly, dôkladne a nezabúdajte pritom dýchať.
Po krátkej pauze nasleduje 10 opakovaní predpažovania. Dávajte pozor, aby ste ruky dvíhali iba do výšky ramien.
Ruky môžete aj upažiť a ohnúť v lakťoch tak, aby zvierali 90-stupňový uhol. Z tejto polohy ruky pomaly presúvajte až pred tvár a zase späť.

Ako často cvičiť?

Ideálne frekvencia vykonávania cvikov na spevnenie a zväčšenie poprsia je obdeň. Lebo aj týmto tkanivám po námahe dobre padne deň voľna na regeneráciu. Takže ich stačí namáhať 15 minút napríklad v pondelok, v stredu a v piatok.

Športy zväčšujúce prsia

Vášmu hrudníku a celkovej postave pomôžu aj ďalšie športy. Najideálnejšie sú plávanie, pomalý beh, rýchla chôdza a bicyklovanie.
Okrem toho, že zlepšia kondíciu aj náladu,  môžu prispieť k vyformovaniu celej postavy. A vtedy zrazu aj prsia vyzerajú inak.
Vedeli ste, že keby mali prsia ústa, určite by sa vám poďakovali aj za masáž? Potrebujú ju ako soľ, či vlastne ako tuk a mliečne žľazy. Pravidelne rozmaznávajte svoje prsia vhodnými masážami a ony sa vám odmenia.

rovny chrbatPodprsenka na cvičenie

Zostavu vašich obľúbených cvikov na zväčšenie či udržanie objemu pŕs odporúčame robiť v športovej podprsenke. Najmä v prípade väčších pŕs je cvičenie bez podprsenky nepríjemné, nepohodlné, niekedy dokonca nemožné.
Prsia potrebujú pri cvičení správnu oporu, inak to môže bolieť a čo je ešte vážnejšie, vedie to k uvoľneniu väziva, čo pravý opak toho, čo chcete cvičením dosiahnuť.
Kým bežná podprsenka zabraňuje v pohybe prsníkov iba na 15 %, športová až 80 %. Navyše sú športové podprsenky vyrábané z iných materiálov ako klasické. Sú priedušné, rýchlo schnúce a preto pri cvičení pohodlné.
Športovú aktivitu, počas ktorej sa namáha hrudník a prsné svaly, je absolútne nevhodné robiť v podprsenke s kosticami, ktoré utláčajú lymfatické cesty a môžu spôsobovať vznik bolestivých, hoci nezhubných hrčiek.

Rovný chrbát

Akékoľvek cvičenie bude v podstate zbytočné, pokiaľ si nebudete dávať pozor na to, aby ste sa nehrbili. Uvoľnené plecia a zaoblený chrbát sú diaľnicou bez obmedzenia rýchlosti k ochabnutým prsiam.
Takže dámy, hore hlavu, vypnúť hruď a hrdo ukazovať svetu svoje prednosti – vaše krásne, zdravé prsia, ktoré viete pekne nosiť.

Autor:  Juliana Murcínová
Foto: pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame