veronika lekarska ucinkyMožno poznáte túto bylinku aj pod názvami vretienko alebo rozrazil. Veronika lekárska je cenná bylinka, ktorej účinky boli známe už od pradávna.

Táto trváca bylina má stonku dlhú až do 30 cm a bledomodré až modrofialové kvety, ktoré sú usporiadané do hustých súkvetí. Veronika lekárska rastie na trávnatých stráňach, lúkach, pri cestách alebo na okrajoch lesov. Kvôli silným liečivým schopnostiam sa používa pri rôznych ochoreniach.

Čo obsahuje veronika lekárska a zber

Bylina je zdrojom vitamínu C, vlákniny, obsahuje triesloviny, flavonoidy, silice, živicu, éterické oleje. Veroniku lekársku zbierame v období jún – august. Zbiera sa celá vňať, ktorú treba opatrne odtrhnúť až sa nepoškodí, prípadne vňať odstrihnite. Vňať nechajte sušiť v tieni na vzdušnom mieste, pričom ju neobracajte.

veronika lekarska zber

Účinky veroniky lekárskej

Bylinka má silné močopudné schopnosti, preto sa odporúča pri problémoch s močovým mechúrom alebo ako pomoc pri ochorení obličiek. Svoje využitie má aj pri výskyte ochorení dýchacích ciest, pretože uľahčuje vykašliavanie hlienu v hrdle alebo v prieduškách a pomáha pri dusivom kašli. Využíva sa však najmä na znižovanie hladiny cholesteroli v krvi, krv zároveň aj prečisťuje – preto je aj častou súčasťou čajov určených na čistenie krvi.

Ďalšie účinky:

  • podporuje potenie
  • pomáha pri poruchách trávenia – odstraňuje plynatosť, bolesti brucha
  • pomáha upokojovať a odburávať stres
  • podporuje látkovú premenu
  • výluh poslúži pri hojení rán na pokožke

veronika lekarska zdravie

Recepty z veroniky lekárskej

  • Čaj si pripravíte z 1 čajovej lyžičky sušenej vňate, ktorú zalejete 2,5 dcl vody, nechajte lúhovať 10 minút. Môže sa piť pri kašli, nachladnutí, problémoch s trávením alebo s močovým ústrojenstvom.
  • Na prípravu odvaru potrebujete 2 polievkové lyžice sušenej vňate, ktoré zalejete 2,5 dcl vody, nechajte lúhovať 10-15 minút. Môže sa aplikovať na poranenie na pokožke alebo na kožné ochorenie pomocou vatového tampónu.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS