Šaláty

Surovú červenú repu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Jablká zbavíme jadrovníka a pokrájame na kocky alebo ho taktiež nastrúhame.

Poľníček a paradajky umyjeme.

Natvrdo uvarené vajcia nakrájame na väčšie kúsky, paradajky prekrojíme, syr nastrúhame na hrubšom strúhadle (mozzarella sa dá kúpiť aj nastrúhaná).

Poukladáme na tanier.

Využite nadbytok plodov cukety, patizónu alebo tekvíc na prípravu chutného šalátu ako prílohy k obedu, alebo si ho môžete pripraviť ako zásobu

Mrkva každému dostupná zelenina v každom ročnom období, a nie len to. Jej pravidelnou konzumáciou si prečistíte tráviaci trakt, udržíte cholesterol na uzde a taktiež ulahodíte svojej pečeni.

O liečivých účinkoch púpavy lekárskej sme už písali. Z púpavy nemusíme piť len čaje, ale môžeme túto rastlinku využiť aj do veľmi dobrých šalátov. Ich príprava je jednoduchá.

Rastlinu treba zbierať na čo menej znečistenom mieste, napríklad v lese, na lúke alebo záhrade, ďalej od znečistených a zaprášených ciest . Vyberajte si mladú a čistú rastlinku, očistíte ju od hliny a trávy už pri zbere. Púpavu premyte pod studenou tečúcou vodou, nechajte odkvapkať a potom ju nadrobno nakrájajte do šalátu.

Mladé listy, ktoré ešte neobsahujú mlieko, obsahujú  vysoké množstvo vitamínu C a mnoho iných zdraviu prospešných látok, preto sa využívajú do jarných šalátov. Jarný šalát z púpavy je vhodný aj pre diabetikov, pre obsah inulínu. Púpavu treba dôkladne prežuť, aby sa lepšie strávila, a využili sa všetky jej prospešné látky.

Prechádzka jarnou prírodou, slnečné lúče nabíjajú organizmus potrebnou pozitívnou energiou a odbúravajú nahromadený stres. Veľké plus pre svoje zdravia spravíte, ak si natrháte listy cesnaku medvedieho priamo v parku, alebo niekde v zátiší pod kríkmi na lúke.

Červená repa je oddeliteľnou súčasťou viacerých národných kuchýň, ako je napríklad ruská neodmysliteľným borščom, alebo židovská kde je červená repa súčasťou viacerých národných pokrmov. Čo tak vyskúšať liečivú silu červenej repy a žeruchy v jednom šaláte.

Prísun vitamínov do organizmu je počas celého roka veľmi nevyhnutný a o zime to platí viackrát. Chladné počasie, chrípkové obdobia telo vyčerpávajú, preto je nutné dobiť svoje telo dávkou prírodných vitamínov hoci aj jednoduchým šalátom, ktorý dodá do organizmu nie len vitamíny, minerálne látky, ale aj potrebnú vlákninu.

Pomaranče umyte, ošúpte zo šupky a nakrájajte na malé kúsky, krájajte tak, aby v plode ostalo čo najviac šťavy. Šupku nakrájajte na tenké rezančeky. Kapustu očistíte a nakrájajte. Prichystanú a nakrájanú pomarančovú šupku zmiešajte s jogurtom.

Surovú červenú repu očistíte zo šupy a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Do nastrúhanej repy zamiešajte prelisovaný alebo na drobno nasekaný cesnak, nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu a nakoniec zamiešajte pochúťkovú smotanu.