cubulovy caj mLiečivé účinky cibule sa využívajú od pradávna, či už vo forme čaju alebo lahodného cibuľového sirupu. Čaj a sirup pomáha najmä pri kašli, prechladnutí, pri zápale priedušiek a taktiež pri chrípke, zároveň upokojuje krk a zmierňuje opuch nosovej sliznice.

Pri spomínaných zdravotných problémoch odporúčame vyskúšať niektorý z osvedčených receptov.

Cibuľový čaj proti kašľu a nachladnutiu (verzia 1.)


Potrebujete:

  • 2 cibule
  • ½ l vody
  • med (cukor)

Na zlepšenie chuti môžete pridať

  • klinček, zázvor, škoricu, prípadne maslo, alebo mlieko

Ošúpané a nakrájané cibule zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať po dobu 10 až 15 minút.

Ak vám nechutí čistý cibuľový čaj, môžete k cibuli pridať pár plátkov zázvoru, alebo kúsok škorice, či pár klinčekov.

Po vylúhovaní čaj sceďte a oslaďte medom, alebo cukrom. Ak použijete med a ten vás dráždi na kašeľ, čaj zjemníte troškou masla, alebo pridajte trošku mlieka.


Cibuľový čaj proti kašľu a nachladnutiu (verzia 2.)


Potrebujete:cibulovy caj

  • 1 malú cibuľu
  • pár plátkov zázvoru
  • trošku soli
  • 1 - 2 lyžičky zeleného sypaného čaju

Nakrájané plátky zázvoru spolu s plátkami cibule vrátane šupky, zeleným čajom zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút lúhovať. Pridajte trošku soli, premiešajte a oceďte. Teplý čaj popíjate po dúškoch.


Cibuľový čaj pri zápale priedušiek


Potrebujete:

  • 1 cibuľu aj s povrchovou šupkou
  • 7 dcl vody
  • 1 lyžicu majoránky
  • 1 lyžicu feniklových semienok

Do uvedeného množstva vody vložte rozštvrtenú cibuľu aj s vonkajšou žltou šupou spolu s feniklom. Varte cca 10 minút, po tejto dobe pridajte majoránku a ešte chvíľku povarte.

Hotový čaj preceďte a môžete popíjať.

 

cibulovy caj_priprava

 

Cibuľový sirup na pomoc pri vykašliavaní


Potrebujete:

  • 1 veľkú alebo 2 menšie cibule
  • 1 citrón bez šupy a nakrájaný na kolieska
  • med (cukor)
  • zavárací pohár

Do pripraveného pohára striedavo vkladajte kolieska citróna a kolieska cibule.

Pohár začínate plniť citrónom, každú vrstvu pokvapkáte medom, alebo zasypte cukrom a opäť opakujete citrón, cibuľa a med.

Navrstvený pohár odložte na teplé miesto. Po dvoch až troch hodinách sa v pohári objaví šťava (sirup). Sceďte a užívajte.

 

Dávkovanie:

  • deti do 4 rokov max. 4 lyžičky denne
  • staršie deti 6 až 8 lyžičiek denne
  • dospelý človek 8 až 12 lyžičiek denne

Sirup možno užívať maximálne po dobu 4 až 6 dní. Ak kašeľ ustupuje, utícha, treba znížiť dávkovanie.
Sirup sa nepripravuje do zásoby, denne počas užívanie treba pripravovať čerstvý.

 

Martull