pivo alkoholAko je zvykom, aj tento rok sa ľudia po celom svete zapájajú do iniciatívy suchý február, ktorej cieľom je celý mesiac zotrvať bez kvapky alkoholu. Je to čas, kedy si naša pečeň oddýchne a dostáva priestor na regeneráciu. Zároveň je to však vhodná príležitosť skontrolovať zdravie svojej pečene a zlepšiť svoju životosprávu.

Zázračný orgán

Aj keď o tom možno neviete, vaša pečeň práve v tomto momente spracováva všetko, čo ste dnes zjedli alebo vypili. Ako najväčšia žľaza nášho tela sa totiž podieľa na všetkých metabolických procesoch, ktoré v našom tele prebiehajú. Aj vďaka nej v našom tele metabolizujú (spracujú metabolickým procesom) cukry, tuky či bielkoviny. Hoci je pečeň známa najmä vďaka svojej schopnosti regenerácie, v skutočnosti je viacero dôvodov, prečo ju obdivovať. Pre telo je nenahraditeľná. Vykonáva viac ako 500 životne dôležitých funkcií, je zásobárňou vitamínov (najmä vitamínov A, B2, B3, B4, B12 či D3, K)  a železa, zdrojom energie, podporou imunity a našim detoxikačným nástrojom, ktorý zbavuje telo jedovatých látok napríklad z alkoholu alebo liekov.

Pozor na časté užívanie liekov či konzumáciu alkoholu

Práve alkohol a lieky vo veľkej miere spôsobujú aj ochorenia tohto zázraku ľudského tela. „Toxické poškodenie (alkohol, lieky a v nemalej miere aj jedovaté huby), porucha metabolizmu tukov (steatóza) či vírusy sú najčastejšími spúšťačmi chorôb pečene,“ vysvetľuje MUDr. Dáša Kelényová, odborníčka laboratória synlab slovakia. Najčastejšími ochoreniami sú viaceré typy hepatitídy, tukové ochorenie pečene spôsobujúce hromadenie tuku v pečeni, ktoré môže byť spôsobené alkoholom, liekmi, či celkovo zlou životosprávou, autoimunitné ochorenia pečene, cirhóza až rakovina pečene.
Podľa viacerých odborníkov patrí Slovensko medzi krajiny, ktoré majú vysoký výskyt chorôb pečene. Dokonca Slovensko drží prvenstvo na celom svete s najväčším výskytom dekompenzovanej cirhózy pečene a štvrté miesto v Európe s úmrtnosťou na cirhózu pečene.1 „Obyčajne sú prvé príznaky hepatopatie nejednoznačné a pripomínajú iné ochorenia. Patrí medzi ne únava, chudnutie, nechutenstvo, nauzea, zvýšená teplota,“ upozorňuje odborníčka. Okrem toho sa ochorenia pečene môžu prejaviť žltou pokožkou alebo zažltnutými očnými bielkami, tmavým močom či problémovou stolicou.

Nezanedbávajte svoju pečeň

Je dôležité podotknúť, že vyšetrenie u lekára netreba odkladať kým sa objavia príznaky ochorenia pečene. Vhodná je prevencia a pravidelné testovanie aspoň raz ročne. „Odporúča sa pri prevencii a zvlášť pre ľudí so zlou životosprávou, po prekonaní infekčných a neinfekčných zápalov, po liečbe pečene a tiež po dlhodobom užívaní liekov aj pri iných ochoreniach, po intoxikáciách,“ hovorí MUDr. Oto Ürge. Vyšetrenie by mali každoročne absolvovať muži aj ženy v každom veku. Špeciálne by sa na prevenciu mali zamerať najmä ľudia, ktorí často konzumujú alkohol, tučné a vysoko kalorické jedlá, pravidelne užívajú lieky či ľudia, ktorí trpia cukrovkou. Vyšetrenia pečene sú zvyčajne rýchle a výsledky sú k dispozícii do 5 pracovných dní.

Správnou životosprávou k zdravej pečeni

burger

Hoci sa pečeň dokáže regenerovať, neznamená to, že sa o ňu netreba starať. Výrazný vplyv na fungovanie pečene majú naše stravovacie návyky. Najväčším nepriateľom pre pečeň sú tuky a cukry, ktoré spôsobujú jej stukovatenie. Sladké čokolády, zmrzliny či kalorické bomby ako hamburgre s hranolkami je vhodné obmedziť na minimum. Naopak, odporúča sa strava s množstvom zeleniny, ovocia a jedlo bohaté na ľahko stráviteľné bielkoviny. Všeobecne platí – ak chceme zdravú pečeň, musíme zdravo jesť. K tomu patrí aj obmedzenie alkoholu, dostatočný príjem čistej vody, ktorá pečeň očistí od toxických látok a v neposlednom rade pravidelný pohyb.
Pri jej detoxikácii pomáhajú aj zeleninové šťavy a tiež známa rastlina Pestrec mariánsky, ktorá pôsobí ako antioxidant pečene, pomáha pri jej zápaloch, poškodení, stukovatení či cirhóze. „Na pečeň vplýva predovšetkým strava (nie príliš mastné, vyprážané jedlá), alkoholu radšej menej, uvážlivo konzumovať lieky. Preventívne aspoň raz ročne skontrolovať hepatálne enzýmy,“ odporúča a uzatvára MUDr. Dáša Kelényová z laboratória synlab slovakia.

Autor: Viktória H.
Foto: pixabay.com

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS