spravne stravovanie mIde o jeden z medzinárodne uznávaných dní podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Každoročne poukazuje na problematiku globálnej potravinovej bezpečnosti a nedostatku či dostupnosti potravín vo svete. Deň 16. október ako Svetový deň potravy alebo Svetový deň výživy sa zapísal do dejín v roku 1979 a je uznávaný vo viac ako 150 krajinách po celom svete, vrátane Slovenska.

limonada-lesna-zmesPri návšteve supermarketu sa stále sa stretávame s javom, že rodinka si vezie plný vozík rôznych sladených balených vôd. Samozrejme, netreba zabúdať na pitný režim, ale je dobré zaháňať smäd práve takýmito umelo sladenými limonádami? Sú to pravé pre naše telo? Priznajme si, že asi nie.
Prečo teda nevyužívame viac produkty, ktoré máme dostupné doma napríklad vo vlastnej záhradke?

pitny rezim pocas letnych dni mVysoké letné teploty dokážu ľudský organizmus zničiť viac, ako fyzická námaha. Pocit smädu je varovným signálom pri značnom nedostatku vody v organizme. Človek by si mal dopĺňať tekutiny priebežne a ešte predtým, ako sa dostaví pocit smädu. Nedostatočný príjem tekutín spôsobuje rôzne zdravotné problémy, najčastejšie sa jedná o dehydratáciu organizmu, ktorá sa prejavuje únavou, spavosťou, malátnosťou, poruchou koordinácie chôdze a pohybov, suchosť a nepružnosť pokožky, zrýchlenie pulzu, zníženie krvného tlaku.

letny jedalnicek melon mBratislava 3. júla 2017: Červený melón, jahody, maliny, žltý melón a marhule, zo zeleniny najmä uhorky, paradajky či tekvica. To sú víťazné druhy ovocia a zeleniny v „súťaži“ o najvyšší obsah vody. Aj kvôli vysokému podielu vody sú vhodnou súčasťou letného jedálnička každého z nás, hovorí odborníčka na výživu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (LF UK) MUDr. Katarína Babinská, PhD.

konarik rozkvitnutej_ceresneCítite sa chorý, unavený a ste ako bez života? Stotožnili ste sa s neexistujúcou diagnózou, ktorú všetci voláme "jarná únava"? Nebude to len následok zlenivenia počas zimy?

Čo to vlastne jarná únava je a čo ju spôsobuje

kozie-mlieko - zdravý nápojV minulosti kozie mlieko a chudoba patrili k sebe. Bolo považované nielen za súčasť ich kuchyne ale aj ich biedneho života. Vo vyšších vrstvách alebo v bohatších rodinách sa vo väčšom rozsahu konzumovalo výlučne kravské mlieko, ale nepohŕdali ani výrobkami z menej cenného ovčieho mlieka (syr, oštiepok).