smrekove vyhonky vJe tu sa jar. Zobúdzajúca sa príroda a začína sa nový zelený život po zime. Všetko sa zazelenie a príroda každému ponúka svoju liečivú silu. Prečo ju nevyužiť na vzniknuté neduhy?

Ideálnym a veľmi účinným domácim liečivým prostriedkom nielen proti nachladnutiu, ale aj na suchý a dráždivý kašeľ, na prevenciu a posilnenie respiračného systému je sirup z výhonkov ihličnanov, ktorý si môžete pripraviť doma.
Na jar si nazberajte rašiace výhonky z vetvičiek ihličnatých stromov. Môžete použiť výhonky z ihličnatých stromov ako je smrek, jedľa, borovica prípadne kombinácia. Dôležité je nezberať znečistené výhonky prachom a exhalátmi od ciest a priamo v meste. Na tento účel si spravte výlet do jarnej prírody.


Sirup z ihličnanov

smrekove-vyhonky-sirupIdeálnym a veľmi účinným domácim liečivým prostriedkom nielen proti nachladnutiu, ale aj na suchý a dráždivý kašeľ.


Je vhodný pri opakujúcich sa respiračných problémoch a astme. Časté angíny, zápaly priedušiek nekonečný dráždivý kašeľ. Pravidelným užívaním sirupu z ihličnanov tieto problémy postupne miznú a frekvencia ochorení nie je tak častá. Sila stromov ukáže svoju moc a liečivú silu.


Čo potrebujete:

  • mladé výhonky z dostupných ihličnatých stromov (borovica, jedľa, smrek)
  • pravý včely med, alebo cukor

Pripravené výhonky vrstvite do veľkého skleného pohára. Každú vrstvu výhonkov zaliať dvoma – troma lyžicami medu, alebo zasypať cukrom. Ďalšia vrstva výhonkov a zaliať medom, alebo zasypať cukrom. Takto vrstvíte až po okraj pohára. Poslednú vrstvu tvorí med alebo cukor.

Naplnený pohár prikryte a odložte na tmavé miesto pri izbovej teplote (špajza, kuchynská linka ap). Po pár dňoch sa vám v pohári vytvorí sirup. Tento opatrne zlejte a plňte menšie fľaštičky, ktoré uskladnite v chladničke.
Užíva sa nie len pri samostatnom probléme, ale aj preventívne 1 čajová lyžička ráno a večer.

Borovicový med

vyhonky

Čo potrebujete:

  • mladé zelené výhonky z borovice nie dlhšie ako 10 cm
  • trstinový cukor

Výhonky dôkladne prepláchnite v teplej vode a vložte do hrnca s vodou a varte pri miernej teplote asi pol hodiny, tak aby nedošlo k varu. Výhonky sceďte. Do borovicového základu pridajte trstinový (alebo bežný cukor) a opäť varte približne 2 hodiny pokiaľ sa sirup zatiahne do konzistencie medu.
Med zlejte do pripravených fľaštičiek a dobre uzavrite.
Používajte na sladenie čaju pri kašli a pri nachladnutí.

 Rebecca

ZDIEĽAJTE NÁS