medovka cajMedovku nájdeme na celom Slovensku a ľahko ju môžeme pestovať aj doma v záhrade alebo na balkóne.

Medovku možno používate na dochutenie jedál alebo nápojov kvôli jej príjemnej citrónovej vôni. Okrem tohto účelu má aj široké využitie pre zdravie. Spoznáte ju vďaka oválnym listom s pílkovými okrajmi, čím pripomína listy mäty. Jej botanický názov je melissa officinalis, ktorý vôbec nie je zvolený náhodou. Latinské pomenovanie pre včely je melissa a práve včely obľubujú nektár z kvetov medovky. Včelári preto medovku sadia blízko k úľom, aby k nim prilákali včely.

Takmer všetci bylinkári nedajú dopustiť na jej silu. V medovke sú prítomné dôležité látky ako silice, vitamíny B1, B2, B3 a C, flavonoidy, lipidy a fenolové kyseliny či kyselina rozmarínová. Práve obsah vitamínov skupiny B a vitamínu C z nej robí prospešnú bylinku pre naše zdravie. Medovka obsahuje aj esenciálne oleje citral a citronelall, ktoré sú za jej typickou citrónovou arómou.


Zber

Listy medovky sa zbierajú ešte pred kvitnutím, teda v júli. Po rozkvitnutí listy stratia svoju typickú vôňu a liečivé vlastnosti. Listy môžete sušiť na tienistom vzdušnom mieste, no môžu sa použiť aj čerstvé na dochutenie limonády alebo iných jedál – omáčok, dusenej zeleniny alebo k šalátom. Čerstvé listy môžete pridať aj k hydinovému alebo jahňaciemu mäsu, k ryži alebo k múčnikom.

medovka pouzitie

Účinky medovky lekárskej

Medovka pôsobí upokojujúco na nervový systém a na psychiku. Keď sme vystavení náročným situáciám, tak môže práve medovka zmierniť pocity stresu a vypätia. Práve kvôli významným upokojujúcim účinkom ju oceníte napr. vtedy ak vás trápi nespavosť alebo keď po športovaní máte problémy zaspať – v tomto prípade sa odporúča piť medovkový čaj hodinu pred spaním.

Účinnou môže byť aj pri výskyte bolesti hlavy či vyčerpanosti alebo pri menštruačných bolestiach. Má antioxidačné, antihistamínové a antivirotické účinky – je možné ju preto využiť pri liečbe určitých vírusových a bakteriálnych ochorení. Medovka zmierňuje kašeľ, alergie a inhalovaním sa uvoľňujú dýchacie cesty.

Tí, ktorí bojujú s tráviacimi problémami ju môžu skúsiť využiť na liečbu ťažkostí – medovka môže pomôcť pri nadúvaní alebo pri výskyte podráždenia čreva či žalúdku. Na zlepšenie funkcie tráviaceho traktu sa odporúča aj kombinácia medovky spolu s mätou a príprava čaju z týchto byliniek. Využitie má aj pri liečbe vysokého krvného tlaku alebo pri búšení srdca. Okrem toho má priaznivé účinky na našu pamäť.


Čaj z medovky

Upokojujúci čaj si pripravíte keď zalejete jeden a pol lyžičky medovky dvomi dcl vody. Nechajte čaj lúhovať na 15 minút a oslaďte medom. Cez leto môžete čaj nechať vyhladnúť a pridať doň kocky ľadu.

medovka ucinky

Medovkový sirup

Na problémy s nespavosťou sa odporúča aj lyžička sirupu z medovky do čaju pred spaním. Využijete ho pri príprave limonád, čajov alebo ako sladidlo na dezerty. Budete potrebovať listy z približne 30 dlhších stoniek medovky, ktoré treba lúhovať v 1 a ¾ litry studenej vody na dva dni. Medovku sceďte a a tekutinu prelejte do hrnca. Pridajte k nej 750 g cukru /kryštálového alebo trstinového/, 20 g kyseliny citrónovej a po zovretí nechajte variť na 5 minút. Odvar treba nechať vychladnúť a potom naplniť do fliaš.


Relaxačný kúpeľ

Na konci náročného dňa si pokojne doprajte relaxačný kúpeľ z medovky. Budete potrebovať približne 60 g medovky, ktorú zalejete litrom vody, dáte zohriať a scedíte po asi 10 minútach. Medovku potom pridajte do kúpeľa.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS