zavesne svietidlaV poslednom čase sa opäť zvýšila obľúbenosť obytných priestorov s vysokými stropmi. Najčastejšie to možno vidieť v návrhoch moderných a priestranných obývacích izieb v domoch vidieckeho typu, postavených v štýle stodoly.

V takýchto interiéroch je zvyčajne naplánované medziposchodie, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou celej miestnosti. Pri vysokom strope je dôležité správne osvetlenie – aké závesné svietidlá budú vhodné pre tento typ priestoru a ako ich šikovne skombinovať s osvetlením mezanínu?

Medziposchodie – príležitosť alebo dizajnérska výzva?

Medziposchodie, ktoré je výsadou vysokých miestností, ponúka množstvo dizajnových možností a môže mať funkciu významného dekoratívneho architektonického prvku v interiéri. Ide však o špecifický priestor, ktorý je na jednej strane samostatným útvarom, na strane druhej je neoddeliteľnou súčasťou miestnosti pod ním. Kľúčom k úspechu je bezpochyby harmonické spojenie oboch priestorov, čo nie je vždy také jednoduché, ako sa zdá. Otázka osvetlenia v prípade vysokých stropov predstavuje zaujímavú dizajnérsku výzvu.

Vysoké stropy – neobmedzené možnosti pri navrhovaní osvetlenia

Vysoké stropy v domácnosti zaručujú veľa priestoru a prirodzeného svetla. Sú ideálne v moderných otvorených priestoroch. Aby však boli tieto priestory funkčné, je potrebné ich správne zorganizovať a rozdeliť na zóny, čo sa dá dosiahnuť správnym osvetlením, najmä závesnými svietidlami.

Vo väčšine prípadov sa najreprezentatívnejšie osvetlenie umiestňuje v oddychovej zóne, teda nad obývacou izbou. V posledných rokoch sú medzi svietidlami do obývačky na medziposchodí obľúbeným modelom závesné žiarovky umiestnené v rôznych výškach, ktoré vytvárajú krásny, trochu loftový efekt. Umiestnením žiaroviek na dlhých kábloch možno vytvoriť zaujímavú umeleckú inštaláciu, ktorá počas dňa poteší a večer vám umožní vychutnávať si kaskády svetla. Takéto industriálne svietidlá sa budú dobre vynímať v loftových aj moderných chalupárskych interiéroch.

Veľmi vysoké stropy umožňujú inštalovať mimoriadne pôsobivé závesné svietidlá, predovšetkým lustre. Rôzne zaujímavé svietidlá ponúka agatanabytok.sk. Vzhľadom na to, že priemerná výška miestnosti s medziposchodím býva približne 5,5 m, je dôležité, aby lampa v obývacej izbe mala správne proporcie a celkovú dĺžku aspoň 150 cm a viac.

Ako osvetliť medziposchodie, aby bolo zladené s hlavnou miestnosťou?

Nezabudnite, že mezanín, napriek tomu, že je samostatnou miestnosťou, bude prirodzene osvetlený svetlom prichádzajúcim z miestnosti pod ním. Musí s ňou preto štýlovo ladiť a byť jej neoddeliteľnou súčasťou. Medziposchodie samo osebe býva spravidla nižšie a šikmý strop ešte viac znižuje jeho objem. V tomto prípade nebudú vhodné ani stojace lampy, ktoré zaberajú príliš veľa miesta, ani dlhé závesné svietidlá.
Tu sa odporúča zvoliť si neutrálne stropné svietidlá, ako sú bodové alebo koľajnicové svetlá – v súčasnosti veľmi obľúbené svietidlá do kuchyne. Aby ste však obe miestnosti opticky prepojili, je najlepšie vybrať si jeden typ svietidiel: do miestnosti s vysokým stropom zaveste závesné svietidlá na dlhých kábloch a do medziposchodia dajte stropné svietidlá z rovnakej kolekcie. Dobre sa osvedčujú aj nástenné svietidlá.

Závesné svietidlá do vysokých miestnosti a konštrukcia stropu

Typ závesných svietidiel je dobré mať na pamäti už vo fáze projektovania domu a nenechávať to až na samotné dokončovanie domu alebo bytu. Je to dôležité najmä pri zariaďovaní miestností s vysokými stropmi. Prečo? Pretože existuje riziko, že model svietidla, ktorý dokonale vyhovuje vášmu vkusu a potrebám, môže byť pre typ stropu v miestnosti úplne nevhodný. Závesné svietidlá pre medzistropy sú zvyčajne veľké a ťažké. Kvôli tomu si často vyžadujú špeciálne inštalačné riešenia a niekedy aj zosilnenie stropu. Pre závesnú konštrukciu stropu môže byť inštalácia svietidla s hmotnosťou vyššou ako 5 kg prinajmenšom riskantná, niekedy nemožná. Preto čím skôr si svoje vysnívané závesné svietidlo vyberiete, tým lepšie.

Reklamný článok

ZDIEĽAJTE NÁS