Plagáty podporujú kreatívne myslenie a detskú kreativituZariadiť detskú izbu nie je vôbec jednoduché. Detská izba, útočisko všetkých detí, by mala byť prakticky zariadená, útulná, čistá a atraktívna. Je dôležité vytvoriť funkčný interiér, kde môže dieťa rozvíjať kreativitu, fantáziu a formovať svoju osobnosť.

Zároveň však musíte myslieť aj na jeho zdravie a bezpečnosť. Ako zariadiť detskú izbu a vytvoriť multifunkčný interiér, ktorý si vaše dieťa zamiluje?

1. Podporte kreatívne myslenie a detskú fantáziu

Detská izba by mala odrážať charakter a osobnosť dieťaťa. Zapojte vašu ratolesť do výberu tapety, farby na stenu alebo dekorácií do detskej izby. Tapety na stenu sú skvelým nástrojom ako skrášliť detskú izbu s potrebnou dávkou originality a kreativity. Máte doma milovníka hudby, budúcu balerínu, princezné alebo nebojácnych dobrodruhov? Ponuka tapiet s moderným motívom je vskutku pestrá, ale samolepiaca tapeta s nadčasovým prírodným motívom zapadne do interiéru každého detského kráľovstva. Ako dieťa rastie a mení sa aj jeho vkus, samolepiace tapety viete rýchlo odstrániť a vymeniť za aktuálny trend.

TapetaTapeta je skvelý nápad ako skrášliť detskú izbu

Aj farby dokážu ovplyvniť detskú psychiku
. Neutrálnou bielou alebo béžovou farbou ako základnou farbou nič nepokazíte. Pre lepšiu náladu pridajte oranžové akcenty, na zlepšenie koncentrácie poslúži žltá a upokojujúca zelená rozjasní a opticky zväčší aj malé detské izby. Všetkého priveľa škodí, preto v detskej izbe použite maximálne tri rôzne farby, ktoré spolu tvoria dokonalý harmonický celok.

2. Moderná detská izba s prírodnými prvkami

Prírodné prvky sú v detskej izbe viac než vítané. Prírodný motív, zvieratká na stene alebo izbové kvety na drevených policiach, pozitívne motivujú a sú prospešné pre zdravý vývin dieťaťa.
Čo poviete na prírodný korok? Populárne obrazy mapy sveta na korku zaujmú veľkých aj malých bádateľov. Dieťa sa pomocou mapy učí hravou formou spoznávať okolitý svet. A korkové koberce? Koberce plnia v detskej izbe funkčnú a estetickú úlohu, avšak práve klasické koberce sú častým zdrojom alergie. Perfektnou alternatívou je nekonvenčný korkový koberec. Korkové koberce sú vhodné pre alergikov, neusádza sa na nich prach a roztoče sa mu oblúkom vyhýbajú. Prečo vymeniť klasiku za moderný trend? Korkový koberec je ľahký, praktický, hypoalergénny, príjemný na dotyk a jednoduchý na údržbu.
Moderná detská izba bez zelenej? Pokiaľ ste presvedčení, že izbové kvety do detskej izby nepatria, mýlite sa. Najideálnejšie sú rastliny, ktoré čistia vzduch, sú nenáročné a jednoduché na pestovanie aj pre malých záhradkárov. Dvere majú dokorán otvorené izbové rastliny ako nenáročný zelenec, voňavý izbový cypruštek alebo africká fialka. Dbajte na to, aby “zeleň” v izbe nebola nebezpečná pre deti. Jedovaté, zdraviu škodlivé a “ostré” rastliny do detskej izby nepatria.

Dekorácia na stenu

3. Myslite ekologicky aj ekonomicky

Vôňa dreveného nábytku nemusí byť vždy “zdravá” vôňa. Pri výbere nábytku do detskej izby pozorne študujte a pýtajte sa predajcu, z čoho je nábytok vyrobený, aký náter a materiál je použitý. Moderná a ekologická detská izba by mala byť vybavená kvalitným zdraviu neškodným nábytkom, najlepšie s oblými hranami.
Detská izba na mieru predstavuje vyššie počiatočné náklady, ale výsledný efekt je na nezaplatenie. Každý centimeter je vzácny. Efektívne umiestnený nábytok na mieru ušetrí v detskej izbe veľa priestoru, ktorý dieťa využije pri hrách. Buďte o krok vpred! Vyzbrojte detskú izbu dostatočným množstvom úložného priestoru. Predovšetkým malá detská izba ocení multifunkčnosť vstavanej skrine, ktorá poslúži ako šatník a aj úložný priestor pre športové potreby alebo hračky.

4. Kvalitný matrac pre sladký spánok

Spánok, jeden z dôležitých faktorov pre zdravý detský vývin, ktorý by ste nemali podceňovať. Okrem odporúčanej dĺžky spania je pre pohodlný zdravý spánok dôležitý aj matrac. Najlepšie je vybrať matrac, ktorý je oporou pre chrbticu. Pri konečnom výbere rozhoduje tvrdosť matraca, materiál a zdravotný stav dieťaťa.
Pre deti sú vhodné stredne tvrdé až tvrdé sendvičové matrace. Pre alergikov nájdete špeciálne matrace z antibakteriálnej peny alebo obľúbený penový matrac z pamäťovej, PUR a studenej peny. Nech sa rozhodnete akokoľvek, majte na pamäti, že molitanové matrace sú pre deti nevhodné. A nezabúdajte na pravidelné vetranie. Detskú izbu pred spaním dostatočne vyvetráme, ideálne je udržiavať v izbe teplotu 20 °C až 22 °C.

spanok

5. Šetrite detský zrak

Chráňte detský zrak vhodne zvoleným osvetlením. Čítanie, písanie, kreslenie alebo stavanie hradu z kociek, na to všetko potrebujete dobré osvetlenie. Pokiaľ je priestor skúpy na prirodzené denné svetlo, musíme si pomôcť interiérovými svietidlami. Odborníci do detskej izby odporúčajú teplé biele svetlo v podobe centrálneho stropného svietidla. Pri čítaní a písaní domácich úloh je efektívna stolová lampička s ohybným ramenom s neutrálnym bielym svetlom. Denné biele svetlo s intenzitou max. 4000K šetrí a zbytočne nenamáha detský zrak.
Detská izba pre deti predstavuje “posvätné” miesto, miesto kde je možné aj nemožné a kde môžu byť samé sebou. Veríme, že pomocou spomínaných pravidiel, dokážete vytvoriť útulnú a zdraviu prospešnú detskú izbu, ktorú si vaše dieťa okamžite zamiluje.

Reklamný článok
Foto: Dovido.sk

ZDIEĽAJTE NÁS