bylinkovy cajTak už sa to blíži. A tento krát mám na mysli už tie očakávané Vianoce. Pred tým ale máme krásne obdobie stíšenia sa a prežívania príchodu - advent. Tú tichú, magickú atmosféru nám pomôžu navodiť a spríjemniť bylinky.

Aj vône predvianočného času sa menia. Pred dvadsiatimi rokmi voňali byty aj chodby vanilkovými rožkami. Pár rokov dozadu mal advent vôňu vareného vína, či punču. Tento rok vedie škorica a kardamon. Ak máte šťastie na živý stromček, tak už pred Vianocami to u Vás vonia ihličím.

Pre zmenu môžete skúsiť prevoňať si predvianočný čas bylinkami. Ich vône sú tu stále a nemajú módne trendy. Sú súčasťou adventnej a vianočnej mágie stržích dní.
Vianočný čaj musí voňať škoricou. Aby bol hrejivý a sladký, tak si urobte ovocný z rôznych bobúľ ako sú šípky, hloh, baza čierna, jarabina vtáčia, trnky, arónia, čučoriedky, brusnice. K tomu môžete pridať sušené šupky z jabĺk a kúsok celej škorice. Čaj z bobúľ sa pripravuje tak, že sa najskôr všetky nechajú lúhovať v studenej vode. Kľudne aj pár hodín. Potom sa zmes privedie k varu a na miernom ohni varíme 5 až 10 minút. Zničí sa tým časť vitamínov, ale ich obsah bude stále väčší ako napríklad v tropickom ovocí.

Vianočný čaj

Vianočný čaj z bylín si pripravte z kvetu bazy, medovky a listov čiernej ríbezle. Môžete pridať slez – pre farbu. Je upokojujúci a hrejivý.
Adventnú mágiu si môžeme navodiť pomocou vydymovania bylín. V ňom je skrytá rovnováha tela aj ducha. Je to voňavá mystika s prekvapivými účinkom na dobrú energiu, na pokoj v dome a zdravie jeho obyvateľov.

 

Tíško a magicky prichádzajú Vianoce. Vítajme ich bylinkovými vôňami.

Marta Sláviková
Foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS