morusa zdraviePlody moruše majú zaujímavú sladkú chuť, okrem červeného zafarbenia sú aj moruše čierne, biele až tmavomodré.

Moruša je zaujímavým druhom stromu – biela moruša má svoje korene v oblastiach Číny, červená pochádza z východného pobrežia Spojených štátov, čierna zase zo západnej Ázie, no v Európe sa pestuje od rímskych dôb. Už v tradičnej čínskej medicíne sa moruša používala na liečbu ochorení ako anémia, cukrovka či srdcové choroby. Historicky je moruša spätá s rozvojom hodvábneho priemyslu – jej listy slúžili na výkrm priadky morušovej. Stromy moruše sa tak do istej miery šírili do celého sveta kvôli potrebe zabezpečiť listy moruše pre priadku morušovú.

Malé bobuľky moruše môžu mať bielu, ružovú až tmavomodrú a čiernu farbu. Dozrievajú niekoľko mesiacov, zrelé bývajú na konci júla, v auguste a septembri. Štruktúrou pripomínajú černice a majú sladkú chuť.

Plody sa používajú pri výrobe štiav, džemu, čaju a môžu sa pridať aj do jogurtov a sladkých dezertov.

morusa pouzitie2

Zdravotné účinky moruše

Plody obsahujú mnoho vitamínov skupiny B, vitamíny C a K, antioxidantov (napr. resveratrol) a minerálov ako draslík, železo, horčík a vápnik. Obsahujú aj luteín, flavonoidy či B karotény. Práve kvôli svojmu bohatému obsahu zaraďujeme morušu k plodom s priaznivými účinkami pre zdravie.

  • podpora zdravia srdca – vďaka obsahu antioxidantov pomáha moruša znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku a tým prispieva k znižovaniu rizika ochorenia srdca
  • posilňovanie imunity a chránenie pred prechladnutím – antioxidanty a ďalšie zdraviu prospešné látky zvyšujú imunitu, vitamíny a flavonoidy pomáhajú v boji proti vzniku infekcií
  • regulovanie hladiny cukru v krvi – látka moranolín v moruši udržiava hladinu cukru v ideálnom rozsahu tým, že spomaľuje vstrebávanie cukrov do krvi
  • zlepšenie krvného obehu – moruša obsahuje mnoho železa, a tak podporuje produkovanie červených krviniek, navyše pomáha udržiavať zdravé krvné cievy
  • protizápalové účinky
  • podpora trávenia – vďaka obsahu vlákniny pomáha moruša pri nadúvaní, kŕčom žalúdka a zápche
  • podpora zdravie očí – látky v moruši pomáhajú zlepšovať zrak a chrániť pred ochoreniami
  • udržiavanie zdravej pokožky – antioxidanty chránia proti starnutiu, vitamín C prispieva k zdravému vzhľadu kože

morusa pouzitie

Moruše môžete kúpiť alebo pestovať

Po kúpe je dobré ich skladovať vo vrecku alebo dobre uzatvorenej nádobe. Výhodné je kúpiť sušené moruše, ktoré si dlhšie udržiavajú prospešné látky a chuť. Ak sa rozhodnete pestovať morušovník, nájdite mu miesto ďalej od iných stromov, strom totiž nemá rád iné dreviny vo svojom systéme koreňov. Keďže je to veľký strom, vyžaduje si dostatok priestoru a slnka. Je to navyše odolný strom, ktorý vydrží mrazy.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS