kava zenaLetné dni si vyžadujú väčšiu kontrolu príjmu tekutín. Ak to zoberiete na ľahkú váhu, môže sa vám to nepríjemne vypomstiť. Vtedy už o užívaní si teplého počasia a vytúženej dovolenky nemôže byť reč. Voda to zachráni, no možno to povedať aj o káve?

Káva v lete

Keďže sa počas letných horúcich dní prízvukuje dostatočné pitie tekutín, teoreticky by sa medzi ne mala počítať aj káva, ktorá predstavuje skvelú vzpruhu pre telo i myseľ. Má preukázateľné pozitívne účinky na fungovanie nášho tela. „Je dokázané, že pravidelná konzumácia kávy znižuje riziko ochorení, ako je rakovina hrubého čreva, rakovina prostaty, Alzheimerova a Parkinsonova choroba,“ hovorí o benefitoch kávy baristka Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko.
O jej účinkoch by sa mohla napísať celá kapitola knihy, no má i svoju odvrátenú stránku. V súvislosti s nápojom sa často spomína odvodňovanie organizmu. Káva je diuretikum, čo znamená, že stimuluje močenie a prispieva k väčšej tvorbe moču, teda vzniká potenciálna možnosť dehydratácie.

kava see

V skutočnosti to však s čiernym mokom nie je také zlé. Pri bežnej konzumácii kávy zvyčajne nedochádza k významnej dehydratácii tela. Pre väčšinu zdravých ľudí pitie mierneho množstva kávy (asi 3 - 4 šálky denne) zvyčajne nevedie k dehydratácii, ak je zabezpečený aj príjem tekutín z iných zdrojov. Navyše, ak šálku zapijete pohárom vody, odvodňovací efekt bude minimálny.
Dehydratácia by hrozila v prípade, ak by ste pitie väčšieho množstva kávy nevyvažovali prijímaním iných tekutín, najmä vody. Ak si to neustrážite a vyhrá láska k lahodnému nápoju, ktorého sa nechcete vzdať, mohli by to nepekne pocítiť najmä ľudia so srdcovými problémami a s vysokým krvným tlakom. Rizikovou skupinou sú aj starší ľudia, ktorým neprospieva kombinácia horúčav, veľkého množstva kávy a málo vody.

Stačí obmedziť kofeín

Práve kofeín v káve stimuluje centrálny nervový systém a povzbudí myseľ, ale taktiež telo pripraví o väčšie množstvo vody pre svoje diuretické účinky. Najmenej kofeínu má káva, pri príprave ktorej voda prechádza cez kávové zrná iba krátko – teda ristretto. „Z kávy sa najskôr uvoľňujú aromatické látky a oleje, kofeín patrí medzi posledné zložky, ktoré sa zo zŕn uvoľnia do kávového nápoja. Preto je ristretto bohaté na chuť a má krásnu penu, ale až tak veľmi nepovzbudí a nespôsobuje problémy pri citlivosti na kofeín,“ pokračuje M. Matúšová.

kava

V lete je vhodné, ak častejšie ako zvyčajne siahnete po bezkofeínovej káve. Vo všeobecnosti sa považuje pitie bezkofeínovej kávy za súčasť príjmu tekutín a obvykle nemá významný negatívny vplyv na hydratáciu. „Odvodňovací efekt by sa mohol vyriešiť voľbou bezkofeínovej kávy, hoci ani tá nie je úplne bez kofeínu. Má však v porovnaní s bežnou kávou menej výrazný vplyv na odvodňovanie tela a je preto menej pravdepodobné, že by jej pitie viedlo k dehydratácii,“ poznamenáva Václav Faltus, majiteľ pražiarne.
Ak chcete vynechať kofeín zo svojej kávy, vyberte si ten správny druh. „Kvalitná bezkofeínová káva je plnohodnotný nápoj, ktorý má svoje krásne chute aj arómy a telo z neho môže čerpať aj niektoré zdravotné benefity,“ dodáva na záver Václav Faltus.

Autor: Trumpeter
Foto: pixabay.com

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS