palenie zahy pricinaŽalúdočné kyseliny nám pomáhajú v trávení, no ak sa dostávajú do pažeráka, tak nás potrápi nepríjemné pálenie záhy.

Žalúdok potrebuje pre svoju činnosť žalúdočné šťavy, ktoré sú tvorené hlavne kyselinou chlorovodíkovou a enzýmami. Žalúdočná kyselina má vysoký stupeň kyslosti a voči jej pôsobeniu sú steny žalúdka chránené ochranným alkalickým hlienom. Kyselina tak trávi potravu, ale žalúdok nijako nepoškodzuje.


Pálenie záhy

Problémom pre nás môže byť to, keď žalúdočné kyseliny začnú prúdiť smerom hore do pažeráka – ten už sliznicu nemá chránenú, a preto ho hlavne kyselina chlorovodíková môže veľmi podráždiť. Tento jav sa prejavuje pocitom pálenia až horkosti. Takéto pravidelné dráždenie môže viesť k chronickej pyróze, inými slovami k pálenie záhy. Neraz bývajú prítomné aj bolesti v nadbrušku. Pocit pálenie sa môže objaviť aj za hrudnou kosťou a občas sa vyskytne aj grganie, vracanie alebo problémy s prehĺtaním.

Takmer u každého človeka sa takéto pálenie občas vyskytne a je to akýsi prirodzený reflux. Pokiaľ sa tieto príznaky objavia len občas, netreba sa obávať. Ak by však išlo o pravidelný jav, tak treba zvýšiť pozornosť, pretože jeho zanedbanie by mohlo viesť k ďalším zdravotným problémom.


Aké môžu byť príčiny pálenia záhy?

Pri pravidelnom výskyte môže byť príčinou gastroesofageálny reflux, ktorý zapríčiňuje poruchu zvierača v spodnej časti žalúdka. Problém môže vyvolať aj Helicobacter pylori. Pálenie záhy vyvolá zvýšenie kyslosti v žalúdku v kombinácii s iným ochorením. Pálenie je niekedy príznakom pre gastritídu, ktorá býva spôsobená podráždením sliznice žalúdku. Príčinou môže byť aj dvanástorníkový vred. S pálením záhy sa často stretávajú tehotné ženy, a to z dôvodu hormonálnych zmien. Možnou príčinou je aj obezita alebo stres. Bežnou príčinou sú aj mastné, smažené alebo vyprážané jedlá či rýchla konzumácia potravín.

liecenie palenie zahy

Nedostatok žalúdočných štiav

Zdravotné problémy môžu byť spôsobené aj nedostatkom žalúdočných štiav. Telu môže chýbať vitamín B12, horčík, železo či vápnik, pretože je ich získavanie podmienené prítomnosťou žalúdočných kyselín. Za nedostatkom žalúdočných kyselín môže byť aj dlhodobé užívanie antacíd či už s účelom liečiť pálenie záhy alebo iných tráviacich ťažkostí. Nedostatok žalúdočných štiav teda spôsobuje, že telo nemá dostatok určitých minerálov, živín a zhorší sa aj spracovanie potravy.


Liečenie pálenia záhy

Pri liečbe sa zvyčajne podávajú lieky obsahujúce antacidy, ktoré dokážu neutralizovať kyslosť žalúdočných štiav. Využívajú sa aj blokátory H2 receptorov, ktoré potláčajú tvorbu žalúdočných kyselín. Pri liečbe je dôležitá aj úprava stravy a stravovacieho režimu – obmedziť by sa mali potraviny ako mastné jedlá, citrusové plody, cibuľa, cesnak alebo sladené nápoje. Navyše je dôležité jesť viackrát denne menšie porcie.

Pri občasnom výskyte pomáha pitie vody, šťavy (z mrkvy, uhoriek alebo cviky vďaka svojmu zásaditému charakteru) alebo čaje (škoricový, čaj z brestu).

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS