praniuterakovKaždá domácnosť má svoje zvyky, nielen tie sviatočné, o ktorých sa toľko hovorí a píše, ale aj tie úplne obyčajné, na ktorých pritom záleží. Z generácie na generáciu sa dedia spôsoby, ako sa starať o domácnosť i o záhradu.

Jednou z vecí, ktorú si z domu odnášame do života, je spôsob zaobchádzania s uterákmi. Aké riešenia sú overené, logické a správne pre to, aby uteráky zostali mäkké a voňavé?

Dovoľte si ten najlepší materiál

Mať doma stále pekné a mäkké uteráky môžete dosiahnuť výberom vhodných a kvalitných kúskov. Najlepšie uteráky majú gramáž 450 g / m2. Už po zakúpení vás zrejme napadne ich čo najskôr vyprať; niektorí výrobcovia však odporúčajú vyprať uteráky dvakrát až trikrát, než ich prvýkrát použijete. Prvým praním sa nielen odstránia priemyselné nečistoty, ale tiež sa uvoľnia vlákna, načo vaše uteráky potom budú nadýchané a lepšie vstrebú vodu.

Správny postup prania

uterakyIdeálnym prostriedkom na pranie uterákov je prací gél, ktorý sa vo vode skvele rozpúšťa. Prášok by sa mohol vo vláknach usadzovať. Mnoho ľudí tiež na uteráky, rovnako ako na obliečky, používa aviváž, pretože uteráky sú potom voňavé a mäkké. Avšak pri uterákoch sa použitie aviváže nemusí vyplácať. Aviváž vlákna uteráka obalí filmom, ktorý zabráni dobrému vstrebávaniu vody, čo je u uterákov a osušiek dosť zásadnou požiadavkou. V prípade, že trpíte doma tvrdou vodou, použite na pranie roztok kyseliny citrónovej alebo trochu octu. Ak máte radi voňavé prádlo, použite esenciálny olej, ktorý do octu nakvapkáte (napríklad levanduľový). Pri malom množstve octu sa nemusíte báť zápachu. Navyše ocot pôsobí ničivo voči plesniam, ktoré sa v uterákoch môžu nedokonalým sušením vytvárať a držať.
Proti vírusom a baktériám je dobré prať uteráky na vyššie teploty (až 60 °C), nie každý materiál to však znesie. Túto teplotu bez problémov prekoná napríklad kvalitné froté. Bambusové uteráky majú s teplotou nad 40 °C problém. Pozor si dávajte u umelých vlákien, sledujte údaje na štítku výrobcu. V prípade choroby alebo infekcie sa nebojte uteráky vyprať jednorázovo na vyššiu teplotu s použitím dezinfekcie alebo octu.
U zašpinených pracovných uterákov máme tendenciu pridávať viac prášku s vidinou lepšieho výsledku. Opak však môže byť pravdou, pretože sa prášok či gél môže v uteráku nahromadiť a negatívne pôsobiť na farby. Vyčistenie pritom nemusí byť efektívnejšie. Radšej zvoľte dlhší program s predpierkou.

Sušička je ideál

Potom čo ste uteráky vyžmýkali na vysoký počet otáčok ich budete sušiť. Väčšinou k tomu použijete nízku až strednú teplotu. Tu hovoríme o sušičkách. Sušička je pre uteráky ideál. Nielenže rýchlejšie schnú, ale zabránite tým množeniu baktérií. V uterákoch sa totiž dosť často ukladajú kúsky našej kože (hlavne ak máte zvyk poriadne si osuškou vysušiť kožu dohladka). Kúsky kože, ktorá aj napriek praniu zostali vo vláknach, sú potom rozkladané šikovnými baktériami, ktorých aktivita spôsobí nepríjemný zápach.
Priame sušenie v prievane je určite príjemné, avšak páliace slnko môže vlákna do značnej miery znehodnotiť.
Ak uteráky a osušky sušíte vonku, radšej ich vešajte do tieňa.


Ako skladovať vyprané uteráky a osušky?

Uteráky a osušky skladujte ideálne v uzatvorenej suchej skrinke. Ak ich skladujete v kúpeľni, dbajte na to, aby uteráky nenavlhli, pretože potom môžu prísť o vôňu a naopak začať zapáchať. Nič nepokazíte kockou mydla, ktorú vložíte medzi jednotlivé kôpky. Osvedčilo sa tiež miesto skladania do komína uteráky motať do valčeka. Uteráky sa potom ľahko štostujú do plnej kapacity police, lepšie sa s nimi manipuluje a nenájdete na nich ani sklady.

Ako sa správať k použitému uteráku?

Meňte uterák či osušku aspoň raz týždenne, aby ste predišli zápachu, ktorý pochádza z rozkladajúcich sa kúskov kože a čiastočiek potu. Použitý uterák či osušku nechajte voľne uschnúť pri izbovej teplote rozloženej na sušiaku alebo šnúre. Väčšina súčasných kúpeľní disponuje vykurovacími rebríkmi, ktoré sú pre sušenie efektívne len v prevádzke. Teda v lete môže aj na vykurovacom rebríku v kúpeľni uterák zatuchnúť a potom zapáchať.
Zapáchajúce uterák vždy vymeňte. Nejde len o váš pocit a voňavú kožu, ale aj o vaše zdravie.

Reklamný článok
Foto: pexels.com, goldea.sk

ZDIEĽAJTE NÁS