Obľúbenosť čili papričiek je bez akéhokoľvek zveličovania a to na všetkých kontinentoch, vo všetkých štátoch a tiež u všetkých národností veľmi veľká. Pre niektorých je čili iba korenina, bez ktorej si nevedia predstaviť jedlo pre jeho jedinečnú pikantnú chuť, ale pre iných je čili alternatívny liek na rôzne zdravotné neduhy.
V kuchyni sa čili papričky používajú čerstvé, sušené, marinované, pečené, grilované, celé, mleté ... Všeobecne platí, čím sú menšie a červenšie, tým sú ostrejšie. Za túto neopakovateľnú štipľavú chuť vďačia látke kapsaicín.
Pri konzumácii čili papričiek sa v tele uvoľňuje hormón šťastia - endorfín. Po ich konzumácii človek pociťuje uvoľnenie, pohodu a dokonca pôsobia aj ako prírodné afrodiziakum.
Červené obsahujú veľa betakaroténu, flavonoidov, minerálov a vitamíny C, B1, B2, E a vitamín A. Zároveň je to potravina s antibakteriálnymi účinkami a so značným množstvom antioxidantov, pôsobí ako prírodné antibiotikum a podľa posledných informácii pôsobí aj protirakovinovo.
Čo podporuje a čo spôsobuje v organizme táto malá pikantná zelenina?
- zrýchľuje metabolizmus
- napomáha spaľovaniu tukov v tele
- navodzuje pocit nasýtenosti, ale zároveň aj zvyšuje chuť do jedla
- upravuje trávenie
- podporuje krvný obeh, chráni srdce
- napomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi
- ničí nebezpečné baktérie E-coli alebo salmonely
- pri nádche prečisťuje nosné kanáliky
- zabíja rakovinové bunky (apoptóza), kapsaicín sa naviaže na bielkoviny v rakovinovej bunke, a tým sa bunka sama zlikviduje (bunková samovražda)
Aj tu platí, všetko s mierou. Náruživí konzumenti tejto zeleniny (korenia) pri nadmernom množstve riskujú popálenie žalúdka alebo pažeráka.
Možno viete
Vo svete sa pestuje veľmi veľa druhov čili papričiek rôznej chuti i štipľavosti, ale ktorá z nich je najštipľavejšia?
Scovillová jednotka - stupnica nazvaná podľa amerického chemika Wilbura L. Scovilleho, ktorý v roku 1912 publikoval metódu porovnávania štipľavosti papričiek. Štipľavosť sa meria podľa množstva kapsaicínu tzv. Scovillovými jednotkami.
- Najštipľavejšou čili papričkou na svete je momentálne odroda Bhut Jolokvia. Na Scovillovej stupnici dosahuje táto paprička index štipľavosti viac ako milión jednotiek.
- Dlhú dobu si prvenstvo držala odroda Red Savina habanero, ktorá na stupnici štipľavosti dosahovala 577 tisíc Scovillových jednotiek.
- Pre predstavivosť, známe Tabasco má 30 až 50 tisíc Scovillových jednotiek.
Dobrá rada nakoniec
Ostrosť v ústach nikdy nezapíjajte vodou, účinky štipľavosti čiastočne zmierni mlieko, alebo iné mliečne výrobky.
Wanda