Významná liečivá bylina najmä pri bolestiach žlčníka a chorobách pečene. Je všeobecne známe: "Koľko chorôb je na svete, toľko je aj liečivých bylín".
Púpava je trvalá rastlina so stonkou bez listov vysokou 5 až 30 cm. Po odtrhnutí roní biele horké mlieko, ktoré zanecháva na pokožke hnedé škvrny. Kopijovité a rôzne vykrojené listy rastú z prízemných ružíc.
Kvety sú žlté, jednotlivo na dutej stonke.
Zvyčajne rastie ako burina, na lúkach, poliach, na okrajoch poľných ciest, na úbočiach hôr, ale aj v záhradkách a v parkoch, ktoré sa rozžiaria záplavou týchto zlatožltých kvietkov.
Kvitne od apríla do októbra. Zberajú sa všetky časti rastliny.
Celá rastlina je jedlá a liečivá, špecifická svojou mierne horkastou chuťou.
Má priaznivé účinky pri zápaloch močových ciest, obličkových kameňoch, zvyšuje tvorbu a vylučovanie žlče, má krv čistiace účinky, tým pomáha pri dne a reumatizme.
Pôsobí močopudne, podporuje tvorbu žlče a žalúdočných štiav, reguluje a urýchľuje trávenie. Zlepšuje činnosti pankreasu, pomáha pri liečbe cukrovky.
Čistením krvi znižuje krvný tlak a zlepšuje aj činnosť srdca. Taktiež pomáha pri chronickej únave, pri opuchnutých lymfatických uzlinách, pri zväčšení sleziny.
Pôsobí proti degenerácii kostí a chrupaviek. Napomáha vyvolať menštruáciu.
Preventívne užívanie púpavy zabraňuje tvorbe žlčových kameňov. Kúra by nemala trvať kratšie ako štyri týždne.
Púpavové listy obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B a provitamín A, minerály draslík, sodík, hliník, meď, železo, vápnik, kremík, síru a fosfor. Je tiež bohatá na saponíny, horčíny, chlorofyl a inulín (v jeseni je jeho obsah až 40%, ale na jar len okolo 2%).
Odporúča sa počas šiestich týždňov denne zjesť za hrsť čerstvých mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou. Organizmus doplnia o potrebné látky a zároveň ho očistia od toxických nánosov.
Púpavu, by mali užívať aj ľudia, ktorí sa cítia chorí a unavení. Jej prečisťujúci a posilňujúci účinok sa dostaví vo forme zlepšenej činnosti vnútorných orgánov a hlavne sa im vráti potrebná chuť do života.
Všetky časti tejto rastliny, ako je koreň, listy, stopky i kvety sú jedlé a liečivé. Mladé listy, ktoré ešte neobsahujú mlieko sa používajú do šalátov.
Púpavový koreň sa zberá skoro na jar a to v marci, alebo v jeseni v mesiacoch október a november. Pri vykopávaní dbajte na to, aby ste koreň nepoškodili, vyteká z neho veľa púpavového mlieka. Ak je nutné koreň rozrezať, tak iba pozdĺžne.
Po očistení a zbavení nadzemných častí, umyte pod tečúcou vodou. Koreň sa suší, čo najrýchlejšie na slnku, v tieni no ideálne je jeho sušenie umelým teplom do 50°C. Droga nesmie po usušení páchnuť, ostáva jej horkastá chuť. Skladovať v dobre uzatvárateľných nádobách.
Môžete si nazberať a nasušiť aj koreň spolu s vňaťou. Rastlinu treba zbierať popoludní, tesne pred rozkvitnutím. Zbierajú sa mladé rastliny bez kvitnúcich bylí, v mesiacoch marec až máj. Suší sa v jednej vrstve najskôr prirodzeným teplom a dosúša sa umelým do 50°C. Skladovať v dobre uzatvárateľných nádobách.
Púpavový list sa zbiera jednotlivo v mesiacoch máj až október, po rozkvitnutí rastliny medzi 12 a 14 hodinou. Suší sa v tieni v tenkých vrstvách.
Odvar z listov je vhodný na prečistenie organizmu a na povzbudenie trávenia. Príprava je z čerstvo nazberaných, alebo z usušených listov.
Púpavová šťava - vylisujte šťavu z čerstvo nazberaných listov. Užívajte 20 ml, 3x denne.
Čaj z púpavy spolu so žihľavou je veľmi účinný pri preliečení akné.
Rebecca