Potraviny a výživa

Obľúbenosť čili papričiek je bez akéhokoľvek zveličovania a to na všetkých kontinentoch, vo všetkých štátoch a tiež u všetkých národností veľmi veľká. Pre niektorých je čili iba korenina, bez ktorej si nevedia predstaviť jedlo pre jeho jedinečnú pikantnú chuť, ale pre iných je čili alternatívny liek na rôzne zdravotné neduhy.

Zmrazovanie čerstvých potravín a uvarených jedál je jeden zo spôsobov, ako si uchovať takúto potravinu vhodnú na spotrebu dlhšiu dobu. Zmraziť sa dá takmer všetko. Vďaka zamrazeniu máme predtým uvarené pokrmy rýchlo pripravené na podávanie.

Bazalka sa pomaly, ale isto začína predierať aj do našich kuchýň, ako voňavá, chutná a dokonca aj zdravá korenina.

S jej chuťou a vôňou sa väčšina z nás stretla po prvýkrát pri konzumácii pizze, alebo iného jedla typického pre talianskú kuchyňu.

Melón je druh zeleniny patriacej do čeľade tekvicovité, teda žiadne ovocie, ako si to niektorí mýlne vysvetľujú.

Nikto nemôže protestovať, že sa jedná o lahodnú a sladkú zelenonivú maškrtu, ktorá chutí rovnako deťom aj dospelým.

Pozitívne účinky kozieho mlieka poznali už naši prarodičia.

Na každom gazdovskom dvore chovali, čo jednu kozu. Mlieko konzumovali zvyčajne hneď po nadojení ešte teplé.

Syr je mliečny výrobok, ktorý sa vyrába vyzrážaním mliečnej bielkoviny z mlieka za pomoci syridla alebo iného koagulačného činidla a prešiel prekýsaním a oddelením od srvátky.

Z výživového hľadiska sú syry dôležitým zdrojom bielkovín, minerálnych látok a vitamínov, taktiež obsahujú laktózu a tuk.