Potraviny a výživa

Leto je čas, kedy ľahké oblečenie neúprosne nastavuje zrkadlo vášmu jedálničku. V snahe spáliť kilá, ktoré sa nahromadili počas chladnejších mesiacov, mnoho žien siahne po zúfalých riešeniach. Internet je plný „zaručených“ rád, ako schudnúť. Niektoré z nich sú celkom bizarné, iné nebezpečné, ďalšie zas pomáhajú marketingu. Ako sa v tejto spleti informácií nestratiť?

Sú to potraviny s vysokým obsahom nutričných látok v prirodzenom a synergickom komplexe, ktoré boli upravované minimálne a výlučne celkom šetrnými technológiami, zachovávajúcimi obsah enzýmov, vitamínom a ďalších živých látok.

Každý kto sa len trošíčku zaujíma o zdravú výživu a nie je mu ľahostajné vlastné telo, dobre vie, že tvaroh nie je len náplň do koláčov a buchiet.
Vyrába sa z tepelne ošetreného kravského mlieka. Základom výroby je zrážanie mlieka kyselinou mliečnou, ktorá vzniká z mliečneho cukru (laktózy) pôsobením kultúr kyslomliečnych baktérií.

Pojem život v USA sa častokrát spája s nezdravou životosprávou, rýchlymi občerstveniami, veľkými porciami či litrami Coca-coly. Avšak Spojené štáty americké majú široký výber potravín, pokrmov, reštaurácií či maškŕt, od tých pre naše telo zdravších a ľahšie stráviteľných, až po tie, ktoré sme uvádzali vyššie.

Prirodzeným a najlepším zdrojom výživy pre dieťa je samozrejme materské mlieko. V súčasnosti niet pochýb o jeho prospešnosti pre zdravý vývin a rast dieťaťa.

Akrylamid je chemická látka, ktorá sa prirodzene tvorí najmä v škrobnatých potravinách počas tepelného spracovania potravín pri vysokých teplotách (napr. vyprážanie, pečenie). Hlavný chemický proces, ktorý v tepelne upravených potravinách mení farbu, chuť a arómu, je Maillardova reakcia.