Potraviny a výživa

Malé bobuľky čiernych ríbezlí vyznačujú sa typickou nezameniteľnou zvláštnou aromatickou vôňou a chuťou. 

Práve toto je dôvod, prečo ich veľa ľudí "zatracuje" a nemá záujem o toto výnimočné bobuľové ovocie.

Čistá voda bez nej nie je možný život, či už v rastlinnej, alebo v živočíšnej ríši. Silu vody by nemal nikto podceňovať, je alfou a omegou zdravia a života vôbec.
V organizme vďaka nej prebiehajú kľúčové procesy, je "liekom na všetko".

Pri príprave je najdelikátnejšou časťou jej ešte uzatvorená hlavička. Varí sa bez šupky a podáva sa ako príloha k rôzne pripraveným mäsám.

Dobre chutí varená, pečená i grilovaná, alebo ako polievka zahustená so smotanou. Hranice predstavivosti a použitia pri príprave tejto zeleniny nie sú vôbec nastavené. Tu naozaj záleží len od vás, ako vám bude chutiť najviac, alebo ako si ju chcete pripraviť.

Vo všeobecnosti by sme sa mali v strave zamerať na pestrosť a čerstvosť potravín ako sú ovocie, zelenina, orechy, obiloviny, vajcia, ale aj rôzne druhy výhonkov a semienok.

Ideálne by bolo mať tieto komodity z domácej neprechemizovanej výroby. Z týchto bežných potravín dostaneme značný podiel vitamínov, minerálov, antioxidantov a iných životu potrebných látok, ktoré sa najviac podieľajú na udržovaní nášho zdravia.

Výhonky tejto lahôdkovej a ľahko stráviteľnej zeleniny konzumovali už stredoveké národy vo vyšších kruhoch, teda šľachta ako luxusné jedlo.

U nás, v našich končinách sa postupne dostáva na stôl a získava si čoraz väčšiu obľubu nie len pre jej chuť, ale aj pre obsah veľkého množstva cenných látok pozitívne vplývajúcich na organizmus a tým aj na zdravie konzumenta.

Je to dokonalá strukovina, ktorá blahodarne pôsobí pre naše telo. Už v minulosti poznali ľudia rôzne strukoviny, z ktorých si pripravovali rôzne druhy jedál. Ako aj iné strukoviny aj Cícer obsahuje mnoho vlákniny. Vláknina je vysoko prospešná pre náš žalúdok a jeho trávenie a blahodarný chod nášho tráviaceho traktu.