Potraviny a výživa

Určite viete, že čučoriedky patria medzi jedno z najzdravších ovocí na svete. Okrem toho, že majú vynikajúcu chuť, doplnia organizmus vitamínmi, antioxidantmi a potrebnými minerálmi. Čučoriedky sú veľmi vhodným ovocím pre diabetikov, mierne znižujú hladinu cukru v krvi. 

Patria k najstaršiemu bobuľovému ovociu. V dnešnej dobe existuje veľmi mnoho pestovaných odrôd, ktoré sa líšia nie len tvarom, ale aj svojou farbou. Okrem tradičnej červenej môžete na trhu natrafiť aj na biele, žlté, ružové, ale aj fialové odrody malín.

Egreš je bohatou zásobárňou vitamínov a minerálnych látok. Priam prekypuje vitamínmi. Obsahuje veľa pektínov, vitamín C, E, B1-B6, karotén, draslík, vápnik, horčík a pomerne veľa železa. Dôležitý je vysoký obsah kremíku, ktorý zaisťuje pevnosť tkanív a zbavuje telo ťažkých kovov.

Malé bobuľky čiernych ríbezlí vyznačujú sa typickou nezameniteľnou zvláštnou aromatickou vôňou a chuťou. 

Práve toto je dôvod, prečo ich veľa ľudí "zatracuje" a nemá záujem o toto výnimočné bobuľové ovocie.

Čistá voda bez nej nie je možný život, či už v rastlinnej, alebo v živočíšnej ríši. Silu vody by nemal nikto podceňovať, je alfou a omegou zdravia a života vôbec.
V organizme vďaka nej prebiehajú kľúčové procesy, je "liekom na všetko".

Pri príprave je najdelikátnejšou časťou jej ešte uzatvorená hlavička. Varí sa bez šupky a podáva sa ako príloha k rôzne pripraveným mäsám.

Dobre chutí varená, pečená i grilovaná, alebo ako polievka zahustená so smotanou. Hranice predstavivosti a použitia pri príprave tejto zeleniny nie sú vôbec nastavené. Tu naozaj záleží len od vás, ako vám bude chutiť najviac, alebo ako si ju chcete pripraviť.