Potraviny a výživa

Každý človek vie, že keď chce schudnúť, mal by obmedziť príjem cukrov. Že by sa mal vyhnúť čokoládam, sladkým tyčinkám alebo Coca-Cole. To je jasné. Oni ale existujú potraviny, v ktorých je veľa cukru, akurát by ste to o nich na prvý pohľad vôbec nepovedali. Ktoré to sú?

Korenie a bylinky rôznych druhov v dnešnej dobe už berieme ako samozrejmosť najmä na ochutenie pokrmov. Nielenže dodajú jedlu správnu chuť, ale zároveň pozitívne pôsobia na telo a zdravie človeka.


Predstavíme vám sedem druhov bežne používaných korenín, u ktorých boli zistené účinné látky najmä v prevencii proti vzniku nádorových ochorení (rakoviny).

Už za čias našich starých pra-prarodičov, keď v domácnostiach nepoznali chladničky, bežne prepražovali maslo, ktoré si dorobili. Takto upravené maslo im vydržalo v komore omnoho dlhšie. Vysmážali na ňom, natierali na chlieb, alebo ho pridávali do vareného jedla.

Veľmi často sa hovorí o stravovaní a stravovacích návykoch. Rôzne odporúčania od lekárov, kde sa často spomína pestrá strava. Bohužiaľ ľudia majú sklon skĺznuť do jednostranne zameranej stravy bez toho aby si to uvedomili. Uprednostňujeme rôzne pochutiny, fastfoody, tučné či príliš solené jedlá. 

Drobučké chia semienka s jemne orieškovou príchuťou sú nielen unikátnym zdrojom energie, ale aj obrovskou zásobárňou potrebných živín. Získavajú sa zo šalvie hispánskej. Jej semienka sa veľmi podobajú ľanovým semenám, len sú podstatne menšie a drobnejšie.

V predaji sú potraviny, ktoré nášmu telu neprospievajú a nič dobré mu ani neprinášajú. Ak povieme že mu škodia, nie sme od pravdy vôbec vzdialení. Niektoré umelo vytvorené a do jedál pridávané látky, sú vyvinuté iba na zvýraznenie chuti, udržanie čerstvého vzhľadu, alebo na predlženie doby uskladnenia a konzumácie potraviny.