Potraviny a výživa

Patrí k najstarším pestovaným druhom zeleniny s vysokou biologickou hodnotou. Konzumujú sa jeho listy zvyčajne za čerstvého stavu ako samostatná príloha k jedlám alebo ako súčasť rôznych zeleninových šalátov. Jeho listy majú veľmi dobrú chuť a sú ľahko stráviteľné. Odborníci túto zeleninu zaraďujú medzi najzdravšie druhy potravín.

Počítali ste niekedy to množstvo diét, ktoré existujú? Zdravá strava, toto heslo počuť z každého konca a človek ostáva zmätený a stráca sa v rôznorodosti pojmov, ktoré články a príspevky o tejto téme sprevádzajú.

Cibuľa, celkom obyčajná zelenina v každej domácnosti hojne používaná. Zvykli sme si na jej chuť a dostupnosť. Naozaj si nevieme predstaviť bez nej prípravu v žiadnej kuchyni, či už pri príprave rôznych šalátov, vareného, duseného, alebo pečeného jedla, môže byť aj ako samostatná príloha k mäsu. 

Stravujete sa zdravo, nerobíte žiadne prehrešky voči zdravej strave, žiadne sladkosti, sladené a sýtené nápoje, vyprážané, slané a tučné jedlá, dodržiavate zásady zdravého životného štýlu, máte pohyb na čerstvom vzduchu a predsa vás prepadá malátnosť a únava?

V každom supermarkete na pultoch nájdete malý krehký šalátik plný života a sily, je to poľníček . Mnohí z vás ho poznajú aj pod názvom kozlíček poľný alebo valeriánka poľná. Predáva v ružici aj s korienkami, ktoré treba pred konzumáciou odstrániť. Jeho listy s delikátnou orieškovou chuťou majú vyššiu nutričnú hodnotu, ako klasický listový šalát.

Obľúbená rastlinka nie len gurmánov pre jej horkasto a jemne štipľavú chuť. Listy rukoly sa veľmi podobajú na listy púpavy alebo mladej reďkovky. Ak ešte nepatríte medzi fanúšikov zelenej rukoly, naučte sa aj vy používať jej mladé lístočky do šalátov, polievok, nátierok, omáčok a cestovín.