Potraviny a výživa

Potravinová vláknina je prirodzenou zložkou rastlinnej potravy. Pod pojmom vláknina sa označuje tá časť potravy, ktorá je rezistentná (odolná) voči tráviacim šťavám človeka. Táto súčasť potravy je nevyhnutná pre správne fungovanie čriev.

A s ním dostatok slnka a svetla, takže deti sa dosýtosti môžu vyšantiť v parku, na ihriskách či na záhradách. Pri všetkých týchto hrách, naháňaní, preliezaní spotrebujú veľké množstvo energie, preto nečudo, že podchvíľkou vbehnú do kuchyne s krikom: "Mami, ja si prosím niečo jest!"

Aké mäso je u vás v jedálničku na prvom mieste? Sú to kuracie prsia, hovädzia sviečková, či bravčové karé? Je to tak, niekto zbožňuje hydinu, niekto divinu... Niekde sa dočítame, že najzdravšie mäsko je jednoznačne kuracie.

Patrí k najstarším pestovaným druhom zeleniny s vysokou biologickou hodnotou. Konzumujú sa jeho listy zvyčajne za čerstvého stavu ako samostatná príloha k jedlám alebo ako súčasť rôznych zeleninových šalátov. Jeho listy majú veľmi dobrú chuť a sú ľahko stráviteľné. Odborníci túto zeleninu zaraďujú medzi najzdravšie druhy potravín.

Počítali ste niekedy to množstvo diét, ktoré existujú? Zdravá strava, toto heslo počuť z každého konca a človek ostáva zmätený a stráca sa v rôznorodosti pojmov, ktoré články a príspevky o tejto téme sprevádzajú.

Cibuľa, celkom obyčajná zelenina v každej domácnosti hojne používaná. Zvykli sme si na jej chuť a dostupnosť. Naozaj si nevieme predstaviť bez nej prípravu v žiadnej kuchyni, či už pri príprave rôznych šalátov, vareného, duseného, alebo pečeného jedla, môže byť aj ako samostatná príloha k mäsu.