Potraviny a výživa

Vianočné sviatky už opäť klopú na dvere a okrem rodinných chvíľ a pokoja prinášajú so sebou aj pokušenie skonzumovať množstvo dobrôt, ktoré sa objavia na stole. Pre mnohých z nás sú Vianoce obdobím boja samého so sebou a obdobím prejedania sa, keďže nás všade obklopujú bohato prestreté stoly.

Kvalita jedla je už dlhodobo veľmi diskutovaná téma. Trend súčasnej doby na jednej strane smeruje ku kvalitným, lokálnym surovinám, na druhej strane na pultoch v našich supermarketoch nachádzame rôzne potraviny s veľkým množstvom prídavných látok takzvaných éčok.

Pochádza z jaskyne v Pakistane z juhozápadných fosílií Himalájí. Táto soľ vznikla vyschnutím pramora a pôsobením klimatických zmien pred vyše 220 miliónmi rokov. Nachádza sa približne 400 až 600 metrov pod zemou a práve preto je chránená pred súčasným znečistením životného prostredia.

Potravinová vláknina je prirodzenou zložkou rastlinnej potravy. Pod pojmom vláknina sa označuje tá časť potravy, ktorá je rezistentná (odolná) voči tráviacim šťavám človeka. Táto súčasť potravy je nevyhnutná pre správne fungovanie čriev.

A s ním dostatok slnka a svetla, takže deti sa dosýtosti môžu vyšantiť v parku, na ihriskách či na záhradách. Pri všetkých týchto hrách, naháňaní, preliezaní spotrebujú veľké množstvo energie, preto nečudo, že podchvíľkou vbehnú do kuchyne s krikom: "Mami, ja si prosím niečo jest!"

Aké mäso je u vás v jedálničku na prvom mieste? Sú to kuracie prsia, hovädzia sviečková, či bravčové karé? Je to tak, niekto zbožňuje hydinu, niekto divinu... Niekde sa dočítame, že najzdravšie mäsko je jednoznačne kuracie.