Potraviny a výživa

Cítite sa chorý, unavený a ste ako bez života? Stotožnili ste sa s neexistujúcou diagnózou, ktorú všetci voláme "jarná únava"? Nebude to len následok zlenivenia počas zimy?

Čo to vlastne jarná únava je a čo ju spôsobuje

V minulosti kozie mlieko a chudoba patrili k sebe. Bolo považované nielen za súčasť ich kuchyne ale aj ich biedneho života. Vo vyšších vrstvách alebo v bohatších rodinách sa vo väčšom rozsahu konzumovalo výlučne kravské mlieko, ale nepohŕdali ani výrobkami z menej cenného ovčieho mlieka (syr, oštiepok).

Po celý rok sú naše obchody zásobované z rôznych kútov sveta tými najrozličnejšími druhmi ovocia a zeleniny. Mnoho z nich vidíme vôbec prvýkrát, odskúšame a viac sa k ním nevrátime, iné nám pre zmenu zachutí a stáva sa súčasťou nášho jedálnička.

Vianočné sviatky už opäť klopú na dvere a okrem rodinných chvíľ a pokoja prinášajú so sebou aj pokušenie skonzumovať množstvo dobrôt, ktoré sa objavia na stole. Pre mnohých z nás sú Vianoce obdobím boja samého so sebou a obdobím prejedania sa, keďže nás všade obklopujú bohato prestreté stoly.

Kvalita jedla je už dlhodobo veľmi diskutovaná téma. Trend súčasnej doby na jednej strane smeruje ku kvalitným, lokálnym surovinám, na druhej strane na pultoch v našich supermarketoch nachádzame rôzne potraviny s veľkým množstvom prídavných látok takzvaných éčok.

Pochádza z jaskyne v Pakistane z juhozápadných fosílií Himalájí. Táto soľ vznikla vyschnutím pramora a pôsobením klimatických zmien pred vyše 220 miliónmi rokov. Nachádza sa približne 400 až 600 metrov pod zemou a práve preto je chránená pred súčasným znečistením životného prostredia.