Potraviny a výživa

Ak máte problém s lámavosťou nechtov a s nezdravým vzhľadom vlasov alebo problém s pokožkou, možno postačí pravidelná konzumácia červenej repy, ktorá má regeneračné účinky. Zaiste je to tá najlacnejšia a každému dostupná zmladzovacia kúra organizmu.

Vitamín C (kyselina L-askorbová) je nepostrádateľný pre život a udržanie si telesného a psychického zdravia. Pre telo nieje toxický. Zdravá strava každého človeka, by mala obsahovať dostatok potravín s vysokým obsahom vitamínu C. Tento vitamín je v tele človeka najčastejšie využívaný zo všetkých vitamínov vôbec.

V organizme človeka má nemálo dôležitých pozitívnych funkcií.

Všeobecne známy je jeho preventívny účinok proti nachladnutiu a chrípke.

Všetkým veľmi dobre známa, dostupná a chutná plodina. V minulosti bola lukratívnym pokrmom najmä boháčov a vyššej vrstvy obyvateľstva. Pestuje sa viac ako päťdesiat druhov, amatér ich pozná iba podľa odlišných farieb a veľkostí zŕn. Najznámejšia najmä hnedá, zelená a červená odroda.

Hliva ustricová sa v poslednej dobe dostáva do popredia u zdravo stravujúcich sa ľudí ale najmä u tých, čo zmenili svoj životný štýl bližšie k prírode a zdravým pokrmom. Jej liečivé účinky sú známe pomerne dlhú dobu, len stále táto nenápadná a príjemne voňajúca huba nie je dostatočne docenená.

 

Hliva vo viacerých domácnostiach má nezastupiteľnú úlohu nielen ako nízko energetická potravina, ale hlavne ako liečivá huba.

Cukina alebo cuketa dve pomenovania pre nenáročnú pre gurmánov a zdravie jedinečnú plodinu. Má štíhle tmavozelené podlhovasté plody veľmi podobné uhorke, dorastá do hmotnosti dvoch kilogramov. Pri zbere alebo kúpe treba vyberať pevné plody bez poškodenia na povrchu.

Fazuľa unikátna bobuľka zdravia a krásy. Táto strukovina obsahuje značné množstvo železa, vápnika, draslíka, mangánu, provitamínu A, vitamínu C a viac vitamínov zo skupiny B.