chlieb bread 500Tradičný kváskový chlieb je v posledne dobe skloňovaný zo všetkých strán. Informácie o ňom sa nájdu kdekoľvek, kde sa spomína aj zdravé stravovanie a sú spomínané rôzne jeho priaznivé účinky.


Chlieb je považovaný za jednu zo základných potravín. V minulosti bolo pečenie z kvásku bežné, neskôr ho nahradilo droždie. Každá gazdinka mala svoj odskúšaný recept na domáci kváskový chlieb. Preto kváskový chlebík nie je žiadna novota, akoby sa zdalo. Neskôr maminy neboli odkázané na pečenie chleba v domácnosti, jednoducho sa zašlo do pekárne a kúpil sa voňavý bochník chleba. Aj dnes je tomu tak. Nájdu sa skvelé pekárničky ktoré si strážia svoju technológiu a pečú naozaj skvelý chlieb. No ale ak nemáme poruke takýto zdroj? Zájdeme do supermaketu, kde chlieb už má úplne iné parametre.

Čo je to ten kvások?

Stále tu spomíname nejaké kváskovanie. Táto metóda je rozšírená najmä v domácnostiach či malých pekárňach. Je to proces kvasenia bez použitia kvasníc – droždia. Kysnutie cesta zabezpečuje ražný kvas. Kvások sa vyrába iba z ražnej múky a vody a dostatočného množstva času.

Chcete si upiecť vlastný chlieb? Prečítajte si ako na to: Kváskový chlieb - recept >>

Kvások je zdravý a unikátny v tom, že tam nie je pridané nič, okrem prírodných surovín a preto proces tvorby kvásku trvá pomerne dlho. Pri tomto kvasení vzniká iný druh kvasenia ako pri droždí, ide o tzv. mliečne kvasenie. Množstvo spórov a baktérií obsiahnutých v ražnej múke rozbehnú proces kvasenia. Majú dostatočný dlhý čas na štiepenie cukrov a bielkovín. Pomôžu rozložiť v múke lepok a iné ťažko rozložiteľné zložky obilia. Lepok sa rozkladá na aminokyseliny. Vďaka tomu v kvase prebiehajú rôzne chemické procesy. Inak povedané, kvások rozloží zložité látky na jednoduché látky, pre organizmus menej zaťažujúce a využiteľnejšie. S takými látkami si naše telo vie lepšie poradiť.

chlieb domaci

Na rozdiel v samotnom droždí sa nachádza len jeden druh baktérií a to kvasinky. (Saccharomyces cerevisiae), ktoré okrem prekyprenia nevedia naštartovať žiadny iný proces. Majú ešte jednu nevýhodu. Kvasnice sú odolné voči vysokým teplotám, čo spôsobuje zvýšené riziko vzniku plesní. Naopak ich výhodou je, že cesto rýchlo a pohodlne vykysne a za cca hodinku mohol chlebík ísť do pece alebo rúry.

Čo sa kváskovom chlebe hovorí:

chlebnikUrčite odporúčame zadovážiť si aj kvalitný chlebník. K dostaniu aj v eshope dizajnove-doplnky.skNajčastejšie sa stretnete s informáciou, že kváskový chlieb je chutnejší, voňavejší a vydrží podstatne dlhšie. Má skvelú vypečenú kôrku, ktorá chráni nadýchanú striedku. Takýto chlieb vydrží čerstvý a jedlý aj týždeň. Určite poznáte ten pocit pri bežnom chlebe, keď ho na tretí deň otvoríte a vykukne na vás zelený pozdrav v podobe pliesne. Toto sa vám pri kváskovom chlebe nestane. Dokáže dlhšie odolávať pliesňam čí iným baktériám. Postupne sa z neho odparuje voda teda skôr stvrdne ako zaplesnie.

Na to, aby vydržal dlho mäkký a chutný, mu stačí ľanová utierka, alebo kvalitný chlebník, do ktorého už vychladnutý chlieb uložíte. Ja osobne uprednostňujem odloženie akéhokoľvek pečiva práve v chlebníku. V chlebníku s prírodného materiálu ako je napríklad bambus ostane Váš chlieb a ďalšie pečivo dlhšie čerstvé.

 

A čo trávenie?

Vďaka fermentácii je pre mnohých lepšie stráviteľný. Nenafukuje toľko po ňom, čo ocenia najmä ľudia s nadmernou plynatosťou. Čo sa týka kalórii sú na tom oba procesy spracovania zhruba rovnako. Má však nižší glykemický index, takže si ho môžu dopriať aj ľudia s diabetom. Ale aj tu platí všetko s mierou. Diabetici by mali byť v konzumácii pečiva opatrní.

Ak sa rozhodnete si takýto chlebík zadovážiť, určite siahnite po celozrnnom chlebe. Tu môžete s istotou povedať, že je zdravší s vyššou nutričná výživou. V tomto sa dokonca zhodnú aj lekári a rôzny výživoví poradcovia. Vďaka obsiahnutej vláknine sa uľahčuje trávenie. Vláknina viaže škodlivé látky a odvádza ich z tela, má nižší glykemický index a má viac vitamínov.

 

Ak sa rozhodnete vyskúšať takýto pravý domáci chlieb, nezabúdajte že ho môžete ochutnávať a jesť až po jeho úplnom vychladnutí. Kľudne ho môžete servírovať na bambusovej krájacej doske, ktoré sú veľmi ľahké na údržbu s dlhou životnosťou. Nakrájajte si ho na hrubšie smídky (krajce), natrite medom či domácim lekvárom a uvidíte ako sa po ňom zapráši :-)

bambusova doska na krajanie

 

Zdroj foto: pixabay.com, dizajnove-doplnky.sk