Intoleranica na lepokAk máte celiakiu, jesť lepok nemôžete, to je jasné. Mali by ste ho ale obmedziť alebo úplne vyradiť, aj keď ste zdravý? Škodí lepok vášmu telu alebo je to len zbytočné strašenie?

Alergiu na lepok môže človek získať kedykoľvek počas života, nemusí sa s ňou narodiť. Na to, aby sa ochorenie rozvinulo, je potrebný rad rôznych faktorov. Napríklad aj nadmerná konzumácia lepku. Aj preto je vhodné vrátiť sa k strave našich starých mám a konzumovať napríklad kváskový chlieb, ktorý je lepšie stráviteľný.
K potvrdeniu celiakie pomôže diagnostika od lekára. Pokiaľ je potom potvrdená, je nutné doživotne obmedziť potraviny, ktoré obsahujú lepok.

Bezlepková diéta – áno alebo nie?

bigstock chlieb

Dobrovoľnými celiatikmi konzumujúcimi bezlepkové potraviny sa poslednou dobou stáva stále viac ľudí. Odborníci sa pritom na tento trend pozerajú dosť váhavo. Vítané je, že sa ľudia snažia znížiť konzumáciu pšenice, ktorej spotreba každoročne stúpa. Kvôli pečivu, cestovinám a koláčom sa do tela nedostávajú kvalitné bielkoviny.

Zároveň je však nutné vedieť, že črevá zdravého človeka si s lepkom odkážu poradiť a ľudia sa tak zbytočne ochudobňujú o prospešné látky. V kvalitných obilninách je to najmä vláknina, minerály alebo vitamíny skupiny B. Navyše, u niektorých ľudí môže byť odmietanie lepku aj zdravotne nebezpečné.

Lepok stačí obmedziť

bigstock chlieb2

Ak je človek zdravý, tak nemusí z jedálničku lepok odstraňovať. Samozrejme, je však dobré, keď sa to s lepkom nepreháňa. Stačí prirodzene obmedziť množstvo cestovín, pečiva a múky vo všeobecnosti.

Obmedzenie lepku môže tiež pomôcť ľuďom s nadváhou, ak potraviny s lepkom nahradia prirodzene bezlepkovými potravinami bohatými na vlákninu, vitamíny a enzýmy. Taká strava by mala vo vašom jedálničku tvoriť najväčšiu množinu. Obmedzenie alebo vysadenie lepku teda nie je pre mnohých stravníkov nutné, ale môže pomôcť.

Foto: Bigstockphoto