tvaroh ranajkyKaždý kto sa len trošíčku zaujíma o zdravú výživu a nie je mu ľahostajné vlastné telo, dobre vie, že tvaroh nie je len náplň do koláčov a buchiet.
Vyrába sa z tepelne ošetreného kravského mlieka. Základom výroby je zrážanie mlieka kyselinou mliečnou, ktorá vzniká z mliečneho cukru (laktózy) pôsobením kultúr kyslomliečnych baktérií.


Jeho nutričná hodnota je veľmi bohatá, preto je aj perfektnou potravinou nie len pri športe ale i pri redukcií hmotnosti.
Ako príklad uvádzame polotučný tvaroh, ktorý má nutričnú hodnotu na 100g /96Kcal, 10,7g bielkovín, 3,05g sacharidov a 4g tuku, okrem toho veľké množstvo minerálov a vitamínov.

Tvaroh je definovaný ako koncentrovaná mliečna bielkovina s vysokým obsahom vápnika a s nízkym obsahom sacharidov. A toto je hlavný dôvod, prečo by sa nemal nikto jeho konzumácii vyhýbať, ale mal by si ho zaradiť ako plnohodnotnú potravinu do svojho jedálnička. Zasýti a zároveň pri správnej cielenej aktivite (čo veľmi dobre poznajú nadšenci od činiek), pomáha budovať svalovú hmotu.
Jeho obrovskou výhodou je, že zasýti na dlhšiu dobu, doplní veľký podiel bielkovín a má nízku energetickú hodnotu, preto je vhodný aj pri chudnutí. Pri športe alebo cvičení napomáha budovať svalstvo, a zároveň spaľuje podkožný tuk. Ak sa rozhodnete upraviť si postavu, tak je vhodné voliť tvaroh nízkotučný alebo odtučnený, ktorý obsahuje o niečo menej tuku.

Základné druhy tvarohu v predaji:

  • tučný
  • polotučný
  • odtučnený
  • nízkotučný
  • hrudkovitý
  • mäkký

Odporúčame kupovať tvaroh biely v naturálnom stave bez príchutí. Nie je problém si doma dokončiť podľa svojich predstáv a chuti či už s kakaom, ovocím, orieškami, alebo škoricou. Ako bonus  je čistá potravina bez zbytočných pridaných látok (konzervanty, farbivá, dochucovadlá ai), ktoré sú pridávané do upravovaných výrobkov.

Výživné hodnoty tvarohu: bielkoviny, sacharidy, tuk, voda, vápnik, železo, draslík, fosfor, horčík, sodík, zinok, selén, cholín, fluorid, mangán, omega3 a omega6 mastné kyseliny, vitamín A, B6, B12, E, betakarotén, kyselina listová a kyselina pantoténová.

Čím je tvaroh výnimočný:

  • je zdrojom bielkovín, minerálov a vitamínovtvaroh mliecny vyrobok
  • regeneruje a pomáha budovať svalstvo
  • urýchľuje metabolizmus
  • podporuje imunitný systém a trávenie
  • vyživuje kosti, kĺby a zuby
  • zlepšuje kvalitu pokožky, nechtov a vlasov
  • znižuje kyslosť v žalúdku
  • upravuje stolicu a čistí tráviaci trakt
  • preventívne pôsobí pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • znižuje cholesterol v krvi
  • upokojujúco pôsobí na nervový systém
  • je ideálny pri šetriacich diétach (žalúdok, žlčník, pečeň) a pri redukcii hmotnosti
  • zabezpečuje rovnováhu tekutín v tele

V kuchyni je vhodnou surovinou na výrobu ochutených tvarohových výrobkov, sladkých ale aj slaných rolád, rôznych krémov, šľahaných dezertov, plniek do koláčov a tiež na výrobu rôznych nátierok.
Tvaroh v skutočnosti môžeme považovať za výnimočnú a pri tom zdravú potravinu, ktorú si môže dožičiť každý, nakoľko je v predaji stále dostupná.

Zdroj foto: pixabay.com