prepustene maslo ghi 01mUž za čias našich starých pra-prarodičov, keď v domácnostiach nepoznali chladničky, bežne prepražovali maslo, ktoré si dorobili. Takto upravené maslo im vydržalo v komore omnoho dlhšie. Vysmážali na ňom, natierali na chlieb, alebo ho pridávali do vareného jedla.

Ťažko dnes môžeme povedať, či vedeli aj o blahodarných účinkoch, takto pripraveného masla na organizmus a zdravie.

V Indii prepustené maslo poznajú pod pod názvom "Ghee", ktoré si v Ajurvéde cenia ako elixír zdravia a života.

U nás takto upravené maslo poznáme poznáme pod názvom "Ghi". Pripravuje sa tak ako v minulosti z klasického masla, ale dnes už vieme o jeho pozitívnych účinkoch na organizmus a tiež, že má úplne iné vlastnosti ako klasické obyčajné maslo. Ghi je zložené takmer len z nasýtených tukov, bez obsahu kyseliny mliečnej a laktózy, čo je podstatne vhodnejšia a zdravšia alternatíva klasického masla vhodná aj pre alergikov.

Ghi obsahuje vitamíny E, C, niacín, z minerálov je to vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, železo a zároveň je aj bohatým zdrojom antioxidantov, taktiež obsahuje kyselinu maslovú a mastnú kyselinu s protivírusovými a protirakovinovými vlastnosťami.

Pozitívne vlastnosti ghi na organizmus

  • posilňuje imunitný systém, chráni bunky
  • upravuje vnútorné prostredie žalúdka
  • znižuje tzv. zlý cholesterol v krvi
  • napomáha detoxikácii
  • spomaľuje (zastavuje) rast rakovinových nádorov
  • napomáha absorpcii vitamínov a minerálov
  • vhodný pre alergikov (neobsahuje laktózu)
  • posilňuje funkciu mozgu, zlepšuje pamäť
  • pozitívne pôsobí na nervovú sústavu a neurologické problémy
  • podporuje činnosť tkanív a flexibilitu tela
  • hojí popáleniny a iné kožné problémy
  • zvláčňuje pokožku, má regeneračné účinky
  • zvyšuje kvalitu spermatu a vajíčka, čo zaručuje zdravší plod

 

Vyrobte si aj vy ghi z 82% masla.

- Jedno maslo (250 g) spracujete cca za 15-20 minút. 

- Z jedného kilogramu čerstvého masla získate približne 7dl ghi. 

- Jedna polievková lyžica ghi má približne 14 gramov čistého tuku.


Ako na to?

ghi postupDo hrnca s hrubým dnom na strednom plameni nechajte rozpustiť maslo. Pomaly ho priveďte k bodu varu. Keď začne prebublávať, stiahnite oheň, tak aby rozpustené maslo stále jemne prebublávalo. V tomto bode prípravy sa začne tvoriť na povrchu pena (postupne ju odstraňujte lyžicou), taktiež sa zároveň na dne hrnca tvorí bielkovinová zrazenina. Maslo nechajte prebublávať až dovtedy pokiaľ dosiahne zlatú farbu s vôňou popkornu. To, že je ghi už hotové taktiež zistíte sluchom, prestávajú bublavé a pukavé zvuky, ktoré sprevádzali celý proces prepražovania.

Hrniec odstavte a pozberajte z povrchu podľa možnosti všetku penu. Usadené bielkoviny zo spodku hrnca odstránite precedením cez sitko s troma vrstvami gázy. Správne pripravené ghi má žltú farbu.

Uchovávajte v uzatvorenej nádobe v chlade, tme a suchu. Oproti maslu môže byť ghi skladované omnoho dlhšie, no nie v chladničke kde dochádza ku kondenzácii pár a k možnému vzniku plesni.

 

V kuchyni sa dá využiť všade tam kde sa používajú iné tuky, samozrejme že sa používa aj ako klasické maslo, či už natreté na pečivo, alebo pri varení, pečení, blanšírovaní zeleniny, ale tiež pri vysmážaní vďaka vysokému bodu varu. Vyznačuje sa veľmi delikátnou a jemnou chuťou.

 

Ghi si môžete prispôsobiť aj svojim chutiam 

Ak preferujete čili, tak si pridajte do rozpusteného ghi nadrobno nasekané čili papričky, chvíľku povarte, odstavte a nechajte vychladnúť.
Takýmto spôsobom si môžete pripraviť napríklad cesnakové alebo rôzne bylinkové ghi, s ktorými si rýchlo a kvalitne spestríte svoj jedálniček.
Ochutené ghi je vhodné na ochutenie a prípravu rôznych druhov mäsa, ryže, cestovín, omáčok, polievok, langoše, slané koláčiky, pizzu a iné. Je len na vás aké ochutené ghi si pripravíte a čo vám chutí.

Viete že:

  • pri veľkej únave sa odporúča masáž s ghi alebo jeho konzumácia
  • dosiahnutie krajšej a žiarivejšej pleti, naneste tenkú vrstvu ghi na pokožku, nechajte pár minút pôsobiť a potom jemne masírujte
  • pre zvýšenie liečebného účinku je vhodné prevariť ghi ešte raz, 2x prečistené má bielu farbu, raz prevarené je žlté

 

Oliver

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame