cili a_bazalkaKorenie a bylinky rôznych druhov v dnešnej dobe už berieme ako samozrejmosť najmä na ochutenie pokrmov. Nielenže dodajú jedlu správnu chuť, ale zároveň pozitívne pôsobia na telo a zdravie človeka.


Predstavíme vám sedem druhov bežne používaných korenín, u ktorých boli zistené účinné látky najmä v prevencii proti vzniku nádorových ochorení (rakoviny).

 

Škorica je jedno z najstarších používaných korenín sveta vôbec.
Obsahuje veľké množstvo antioxidantov a polyfenolov. Pôsobí preventívne proti rakovine a zároveň dokáže pozastaviť rakovinové bujnenie, čiže blokuje novotvorbu krvných kapilár, ktoré dodávajú tumoru kyslík a živiny potrebné k jeho bujneniu (rastu).

 

Rasca ako dochucovadlo a liečivo sa v liečiteľstve používa po stáročia na liečbu obličkových problémov, ale hlavne pri nadmernej plynatosti. Okrem spomínaného je rasca veľmi silný antioxidant, ktorý priaznivo vplýva pri prevencii a liečbe rakoviny hrubého čreva, pankreasu a pŕs.

 

Bazalka posvätná (Ocimum sanctum) disponuje veľmi silnými antioxidantmi. Pôsobí protizápalovo, antimikrobiálne a protiplesňovo. Osvedčila sa aj v ranných štádiách pri liečbe rakovine pŕs na spomalenie rastu tumoru.
Pozor je rozdiel medzi bazalkou posvätnou a bazalkou pravou (Ocimum basilicum), ktorú sme zvyknutí používať bežne v kuchyni.
Bazalka posvätná má podstatne ostrejšiu a výraznejšiu chuť, jej semená dostať bežne zakúpiť v predajniach so záhradkárskymi potrebami.

kvitnuca bazalka

 

Kari obsahuje unikátnu zložku a to je kurkuma, ktorá má typicky žltú farbu. Práve kurkumín blokuje rakoviné bujnenie už za dvadsaťštyri hodín po jeho konzumácii. Pozitívny vplyv kurkumínu sa prejavil najmä pri rakovine pažeráka, pŕs, prostaty, pľúc a hrubého čreva.

 

Rozmarín jeho zelené voňavé konáriky sa požívajú najmä pri príprave mäsa. Možno ani neviete, že použitím tohto korenia znižujete rakovinotvorné látky, ktoré vznikajú grilovaním alebo pečením mäsa.
Okrem toho pomáha zvyšovať aktivitu detoxifikačných enzýmov, čo sa prejavilo pri liečbe rakoviny kože a pŕs.

 

Čili papričky obsahujú kapsaicín, ktorý môže za určitých okolností likvidovať rakovinové bunky. Molekuly kapsaicínu sa dokážu naviezť na rakovinovú bunku a odštartovať u nej seba deštrukčný proces. Zmenšenie tumorov bolo zaznačené pri rakovine pľúc, pankreasu a žalúdka.

Úplne nevhodná je konzumácia čili papričiek v začiatočnom štádiu melanómu, kapsaicín údajne urýchľuje rast kožných nádorov.

 

Zázvor je unikátnym prostriedkom na prevenciu proti vzniku rakoviny vaječníkov. Zabraňuje jej prepuknutiu, alebo pomáha spomaľovať rýchlosť rakovinového bujnenia.

 

koreniny

Nebojte sa prikoreniť a dochutiť si pokrm, nieže bude chutnejší, ale aj vy budete o niečo zdravší.

 

Oliver

 

ZDIEĽAJTE NÁS