Z malej karfiolovej hlavičky sa šľachtením podarilo dospieť k dnešnej veľkej bielej karfiolovej hlave. A nielen to. Existuje viacero farebných odrôd od tradičnej bielej cez zelenú, ružovú až po fialovú odrodu.
Vďaka celoročnej dostupnosti v obchodnej sieti si môžete dopriať zásoby vitamínov, minerálov a iných telu prospešných látok, ktoré sa v tejto hlúbovej zelenine nachádzajú, kedy si len budete chcieť.
Za zmienku určite stojí aj nízky energetický obsah. Množstvo sacharidov a tukov v tejto zelenine je celkom zanedbateľný. To je hlavný dôvod, prečo sa nazýva aj diétna zelenina (100 g karfiolu = 25 kcal) .
Obsahuje skoro všetko, čo ľudské telo potrebuje - vitamín C, H, B5, B9, B12, karotén, draslík, vápnik, železo, kyselinu listovú, meď, jód, flór, molybdén a samozrejme potrebnú vlákninu, ktorá je dôležitá na trávenie a odbúravanie produktov látkovej výmeny.
Prínos pre organizmus
- prevencia rakoviny hrubého čreva, pľúc, prostaty
- ochrana proti vzniku rôznych nádorov
- účinný pri liečbe močového traktu a obličiek
- podporuje funkciu kĺbov a šliach
- tlmí zápalové procesy
- spomaľuje vypadávanie vlasov
- spevňuje nechty
- regeneruje sliznicu čriev
- stimuluje rast a regeneráciu buniek
- podnecuje krvotvorbu
- podporuje imunitný systém, rast a obnovu buniek
- pomáha predchádzať infekciám
- pôsobí protiskleroticky
Karfiol v kuchyni
- Možno ho upravovať na rôzne spôsoby, môže sa variť, dusiť, zapekať alebo vyprážať.
- Vhodný je ako polievka, príloha alebo hlavné jedlo.
- Chuť má osobitú, nezameniteľnú, nepripomína žiadnu inú zeleninu.
- Pri varení mierne zapácha, čo spôsobujú sírne zložky. Karfiol krátko povarte (3 - 5 min) v nezakrytom hrnci.
- Pokiaľ ho varíte v uzatvorenom hrnci, síra ktorú obsahuje sa hromadí a ovplyvňuje aj chuť tejto lahodnej zeleniny.
- Vodu po uvarení nevylievajte obsahuje veľa stopových prvkov, môžete ju ešte využiť napríklad na prípravu polievky.
- Karfiol sa môže sa konzumovať aj v surovom stave (šaláty).
Martull