EgrešEgreš je bohatou zásobárňou vitamínov a minerálnych látok. Priam prekypuje vitamínmi. Obsahuje veľa pektínov, vitamín C, E, B1-B6, karotén, draslík, vápnik, horčík a pomerne veľa železa. Dôležitý je vysoký obsah kremíku, ktorý zaisťuje pevnosť tkanív a zbavuje telo ťažkých kovov.

Je vynikajúci prostriedok na chronickú zápchu. Najlepšie sú čerstvé plody, ktoré podporujú dobré na trávenie, posilňujú cievy a čistia ich od cholesterolu a tým znižuje obsah cholesterolu, mierne znižujú krvný tlak. Egreš je vhodná aj na zníženie kyseliny močovej, preto je vhodný pre ľudí, ktorí trpia artrózou.
Vysušené ich opäť môžeme použiť na prečistenie. Je mimoriadne vhodný k očistným a detoxikačným kúram na celkové prečistenie tela.


Jeho význam pre zdravie:

  • - detoxikuje organizmus a zbavuje črevá odpadových látok
  • - účinkuje pri zápche
  • - pôsobí močopudne, má priaznivý vplyv na ľadviny
  • - zlepšuje metabolizmus tukov v tele a zamedzuje ich nadmernému ukladaniu
  • - chráni a posilňuje cievy a znižuje obsah cholesterolu
  • - pomáha pri ateroskleróze
  • - zlepšuje rast nechtov a vlasov
  • - má ukľudňujúci účinok


Pokiaľ vám plod egreša moc nechutí, môžete ho skúsiť ako kompót alebo džem. aj po úprave v ňom zostáva mnoho prospešných látok. Môžete ho použiť do ovocných šalátov či koláčov. Vyrába sa z neho aj víno.  

 

Egrešová pochúťka

200 g egrešu, 200 g bieleho jogurtu, 2 lyžice medu, 1 lyžica hrozienok alebo orieškov. Umytý egreš rozštvrtíme. Jogurt, med a hrozienka vymiešame a následne vmiešame pokrájaný egreš.