Potraviny a výživa

Tak ako k letu patria zeleninové šaláty, zimu si len ťažko vieme predstaviť bez polievok. V zimných mesiacoch, kedy teplota vonku klesá niekoľko stupňov pod nulou, potrebuje naše telo nutne zahriať.

Nadácia britského „kuchára bez čapice“ učí deti v slovenských škôlkach a školách, prečo je dôležité jesť ovocie a zeleninu

Už ako deťom nám rodičia vždy hovorili, aby sme si nezabudli umyť ovocie pred jedlom. Mala by to byť od každého z nás úplná samozrejmosť. Ale viete kedy je ovocie naozaj správne umyte?

Kyslá kvasená kapusta bola od nepamäti bežnou súčasťou slovenskej kuchyne. V dávnej dobe nesmela chýbať v žiadnej špajzy. Bol to nielen zdroj obživy, ale i vitamínu C, B3, B5, B6 a B12. Obsahuje tiež minerály a stopové prvky, najmä draslík, železo, horčík a zinok.

Čokoláda, najobľúbenejšia sladká maškrta po celom svete. Jej špecifická vôňa a chuť, ktorá sa pomaly rozplýva na jazyku, vie opantať zmysly nejedného z nás. Niet sa ale čomu čudovať, veď len celosvetová ročná spotreba kakaových bôbov je niekoľko miliónov ton.

Tradičný kváskový chlieb je v posledne dobe skloňovaný zo všetkých strán. Informácie o ňom sa nájdu kdekoľvek, kde sa spomína aj zdravé stravovanie a sú spomínané rôzne jeho priaznivé účinky.