Potraviny a výživa

Kyslá kvasená kapusta bola od nepamäti bežnou súčasťou slovenskej kuchyne. V dávnej dobe nesmela chýbať v žiadnej špajzy. Bol to nielen zdroj obživy, ale i vitamínu C, B3, B5, B6 a B12. Obsahuje tiež minerály a stopové prvky, najmä draslík, železo, horčík a zinok.

Čokoláda, najobľúbenejšia sladká maškrta po celom svete. Jej špecifická vôňa a chuť, ktorá sa pomaly rozplýva na jazyku, vie opantať zmysly nejedného z nás. Niet sa ale čomu čudovať, veď len celosvetová ročná spotreba kakaových bôbov je niekoľko miliónov ton.

Tradičný kváskový chlieb je v posledne dobe skloňovaný zo všetkých strán. Informácie o ňom sa nájdu kdekoľvek, kde sa spomína aj zdravé stravovanie a sú spomínané rôzne jeho priaznivé účinky.

Ak máte celiakiu, jesť lepok nemôžete, to je jasné. Mali by ste ho ale obmedziť alebo úplne vyradiť, aj keď ste zdravý? Škodí lepok vášmu telu alebo je to len zbytočné strašenie?

Už dozrievajú! Bobuľky malé ako hrášok, sladké ako med a modré ako najmodrejší Šmolko. Sezóna čučoriedok sa začala, vyťažte z nej maximum!
Príroda nás obdarila veľkým bohatstvom a neraz sa stáva, že tie najväčšie poklady sú ukryté v najmenších veciach.

Nieje nič nezvyčajné, že mnohí máme problémy s trávením, trpíme nadmerným nafukovaním a plynatosťou či dokonca častou hnačkou či zápchou? Reklama nám hovorí, aby sme siahli po rôznych tabletách na zmiernenie príznakov. Prečo ale nevyskúšate osvedčené prírodné recepty? Neviete čo je na to vhodné? Poradíme vám.