thumb anemia doctor odber krvyO anémii (chudokrvnosti) sa dá povedať, že je to v dnešnej dobe pomerne častá diagnóza. Postihnutou je zhruba štvrtina populácie.
Pre anémiu alebo málokrvnosť je charakteristický predovšetkým pokles hladiny červeného krvného farbiva hemoglobínu.

Vzniká z rozličných príčin, ale najčastejšou je z nedostatku železa, ktoré je pre rast a zdravie organizmu nepostrádateľné.

Hemoglobín (krvné farbivo) sa nachádza v červených krvinkách. Jeho úlohou je prenášať kyslík. Nedostatočne okysličené tkanivá v tele má za následok práve nedostatok hemoglobínu.
Človek s anémiou je zvyčajne veľmi bledý, unavený, máva závraty, nechuť do jedla, chvenie až búšenie srdca, často má studené ruky a nohy, lámavé a krehké nechty, nevynímajúc vypadávanie vlasov. Ďalšie príznaky súvisia s dĺžkou trvania a závažnosťou anémie.

Chudokrvnosť (málokrvnosť) môže byť príznakom iného ochorenia (sekundárna anémia)

  • neodhalená celiakia - vo vyhladenom čreve nevstrebávajú živiny (ani železo)
  • intolerancia laktózy  - zápalové procesy v čreve a tým aj narušenie vstrebávania živín
  • nedostatočná funkcia štítnej žľazy
  • nádorové ochorenie tráviaceho traktu
  • vred na žalúdku

Pri nedostatku železa (sideropenická anémia)

  • nepostačujúci príjem v strave
  • zlé vstrebávanie železa v čreve
  • chronická alebo iná strata krvi v množstve okolo 5 ml denne (úraz, menštruujúce ženy)
  • prudký rast adolescentov
  • porucha krvotvorby
  • nedostatočná činnosť kostnej drene
  • nedostatok stavebných látok ( bielkovín, železa, vitamínov B12 a kyseliny listovej B9)

microbiology krvinka

Hladina hemoglobínu závisí nie len od veku ale i pohlavia.

Za anémiu sa považuje pokles hladiny hemoglobínu

  • pod 120 g/l u žien
  • pod 130 g/l u mužov

Podľa stupňa anémie závisí samostatná liečba. Neodporúča sa svojvoľne si nasadzovať prípravky s obsahom železa. Organizmus totižto nevie odstrániť prebytok železa a pri jeho nadbytku sa tele stáva toxický.

Tento nepostrádateľný prvok pre náš organizmus nájdeme predovšetkým v červenom mäse (hovädzie, teľacie), vo vnútornostiach, v strukovinách, v cvikle, maku, v tmavom ovocí, v marhuliach, v listovej zelenine...

Mohlo by vás zaujímať: Stop chudokrvnosti, pomoc hľadajte v potravinách


Anémiu možno diagnostikovať z vyšetrenia krvného obrazu

Zo vzorky krvi sa zisťuje krvný obraz - krvné doštičky, biele krvinky, červené krvinky výška hemoglobínu, hladina železa ale aj stav zásob v tkanivách a iné.

Nemali by sme podceňovať začínajúce príznaky žiadneho ochorenia ani anémie. Hoci sa blíži jar to neznamená, že únava, apatia, alebo ospalosť je spojené s "jarnou únavou".  Nemusí to tak vždy byť, preto počúvajte a analyzujte, čo vám telo chce povedať. A ak príznaky a problémy pretrvávajú rozhodne neodkladajte vyšetrenie u lekára.

Zdroj foto: pixabay.com