Celosvetovo sa počet chorých na cukrovku stále zvyšuje. V dôsledku akútnych a chronických komplikácii sa významnou mierou podieľa na chorobnosti, invalidite aj úmrtnosti.
V Slovenskej republike podľa štatistických údajov z Národného centra zdravotníckych informácii SR je výskyt za rok 2013- 340 445 diabetikov, čo je okolo 7% z populácie.
Naďalej pretrváva vysoká miera novo diagnostikovaných prípadov- okolo 22 000 (v roku 2013- 22557) nových diabetikov. V 90% prípadov ide o diabetes 2. typu, pri ktorom je najdôležitejším vonkajším faktorom príčiny vzniku nadváha, obezita a nízka fyzická aktivita.
Podľa Medzinárodnej federácie diabetu odhad výskytu cukrovky na svete v roku 2010 je 285 miliónov chorých a predpokladá sa, že v roku 2030 vzrastie počet ľudí s cukrovkou na 438 miliónov.
Typy cukrovky:
- DM 1.typu- vyskytuje sa u malých detí a mladých ľudí, pankreas produkuje len veľmi malé množstvo inzulínu, náchylnosť na vypuknutie je čiastočne geneticky zdedená
- DM 2. typu- zvyčajne u ľudí nad 45 rokov, je vysoko spojený s obezitou, inzulín je vylučovaný v dostatočnom množstve, no telové bunky ho však nevedia využiť
- Gestačný typ- môže sa vyskytnúť len v gravidite
- Iné typy spojené s poškodením B- poškodenie buniek liekmi, zápalom...
K najznámejším potravinám, ktoré znižujú hladinu cukru v krvi patrí napríklad cesnak, cibuľa, fazuľové struky a bobuľoviny. Odporúčané sú aj pivovárske kvasnice, nízkotučné syry, ryby a samozrejme zelenina (predovšetkým listová). Z rôznych fytoterapeutických zdrojov je pre diabetikov vhodná najmä jastrabinka lekárska, čučoriedky a žihľava dvojdomá.
Hlavné zásady zdravého stravovania pri prevencii cukrovky/ pri cukrovke:
- správne zloženie stravy –obsah cukrov, tukov a bielkovín
- jesť pravidelne 4 až 6 krát denne, častejšie a menšie množstvá
- vylúčiť zo stravy ľahko vstrebateľné cukry (biely cukor), ako zdroj energie využívať potraviny obsahujúce cukor v prirodzenej forme a škrob (celozrnné pečivo, cestoviny, ryža, ovocie, zelenina, mlieko)
- znížiť príjem celkového množstva tukov, uprednostňovať tuky rastlinného pôvodu a nízkotučné mliečne výrobky
- vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné pečivo, vločky) – pri ich konzumácii nedochádza k vysokému vzostupu hladiny krvného cukru a dlhšie pretrváva pocit sýtosti, energie
- nutný je dostatočný príjem tekutín vo forme vody, sódy, vybraných minerálok, čajov, diabetických limonád; nevhodné sú nápoje sladené cukrom (kofola, kola, tonik,...) a nadmerné požívanie alkoholických nápojov (riziko hypoglykémie)
- obmedziť príjem kuchynskej soli – zvyšuje krvný tlak, namiesto soli možno jedlá ochutiť bylinkami a koreninami
- zabezpečiť v strave dostatok vitamínov a minerálov (zmiešaná strava ich obsahuje v dostatočnom množstve)
Pripravilo:
Oddelenie hygieny a podpory zdravia
Referát výchovy k zdraviu
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci
Zdroj foto:
Image courtesy of pat138241 at FreeDigitalPhotos.net