Zdravé recepty

Ešte do úplne nevychladenej a scedenej fazule pridajte nakrájanú cibuľu, kyslú uhorku, papriku a olej. Dochuťte soľou, korením, poprípade citrónovou šťavou. Pred podávaním posypte nastrúhaným syrom a ozdobte petržlenovou vňaťou.

Hlivu nakrájajte, mierne podlejte vodou a poduste. Takto pripravenú sceďte a pomeľte. Žemle namočte v mlieku, vytlačte a pridajte k pripravenej hlive. Cibuľu speňte na oleji a pridajte do zmesi. Osoľte, dochuťte korením, pridajte vajce a prelisovaný cesnak.

Hliva ustricová – zdravá, chutná, jedinečná a nezameniteľná. Pokrájanú a očistenú hlivu krátko sparte vrelou vodou.

Ošúpte červenú repu, mrkvu i jablko. Všetko nastrúhajte, pridajte šťavu z citróna, olivový olej a trošku nastrúhaného chrenu. Premiešajte. Dochuťte soľou a korením. Hotový dajte asi na hodinu do chladničky odstáť a vychladiť.

Šalát obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú nepostrádateľné pre organizmus.

Zeler a červenú repu očistíte zo šupy samozrejme surovom stave. Obidve zeleniny nastrúhajte na strúhadle. Premiešajte spolu s citrónovou šťavou a olejom. Dochuťte soľou a korením.

Očistenú a nakrájanú hlivu najskôr sparte a zlejete vodu. Do hrnca vložte olej, očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak a chvíľu poduste. Pridajte hlivu, osoľte, pridajte rascu, vegetu, okoreňte a zalejete potrebným množstvom vody.

Citrusy sú bohaté na vitamín C, podporujú obranyschopnosť organizmu a sú skvelé ako života budič. Ovocie očistíte, nakrájajte na kúsky alebo plátky, dôkladne premiešajte a dajte vychladiť do chladničky.

Umytú a kartáčikom očistenú červenú ošúpte

a nakrájajte na malé kocky prípadne na tenké rezančeky (ja strúham na hrubom strúhadle).
Na oleji osmažte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak.

Kyslú kapustu sceďte z vody (kapustnice) cez sitko, nakrájajte na menšie kúsky. Červenú repu nakrájajte na tenké rezance prípadne nastrúhajte na hrubšom strúhadle, cibuľu na tenké pásiky nie príliš nadrobno, chren nastrúhajte najemno, môžete použiť aj sterilizovaný.

Najskôr si pripravte tvarohovú plnku dôkladným vymiešaním všetkých ingrediecií. Tak isto zarobte cesto okrem kakaa. Táto bábovka je bezvaječná. Jednu tretinu pripraveného cesta odoberte, vmiešajte kakao a pridajte 2 lyžice smotany alebo mlieka.

Očistenú brokolicu a papriku nakrájajte na drobné kúsky. Na polovici oleja speňte cibuľu, pridajte na plátky nakrájaný cesnak, zeleninu, paradajkový pretlak a saturejku.

Brokolicu rozoberte, umyte, ružičky odkrojte z hlúbikov. Brokolicové hlúbiky ošúpte (tvrdšie časti nepoužívajte), nakrájajte ich na tenké plátky a poduste na masle s troškou vody a s nakrájanou cibuľou, potom rozmixujte. Zemiaky nakrájajte na malé kocky, varte.