Zdravé recepty

Mrkva každému dostupná zelenina v každom ročnom období, a nie len to. Jej pravidelnou konzumáciou si prečistíte tráviaci trakt, udržíte cholesterol na uzde a taktiež ulahodíte svojej pečeni.

O liečivých účinkoch púpavy lekárskej sme už písali. Z púpavy nemusíme piť len čaje, ale môžeme túto rastlinku využiť aj do veľmi dobrých šalátov. Ich príprava je jednoduchá.

Veľa ľudí doslova tresku v majonéze zbožňuje, ale mnohí po prečítaní zloženia, sa jej konzumácie radšej vzdali.

Čo tak si vyrobiť vlastnú tresku

Ovsené vločky sú ideálnym zdrojom bielkovín a zdravých tukov. Obsahujú bielkoviny a značné množstvo vitamínov B, E, ďalej železo, vápnik, lecitín a fosfor.

Ananás na ľudské telo pôsobí ako injekcia zdravia a energie. Bola by veľká škoda, keby sa na jedálnom lístku toto exotické a chutné ovocie nevyskytovalo.

Špenát; listová zelenina, ktorá obsahuje hlavne vitamín B3, B5, B6, E, C, A, K a kyselinu listovú, ďalej minerálne látky ako napríklad selén, železo, jód, zinok, draslík, horčík, vápnik, chróm a samozrejme i vlákninu. Je zdrojom 13 flavonoidových antioxidantov.
100 g špenátu = 20 kcal (diétna potravina)

Aj vy kupujete majonézu s pridanými farbivami, chemickými a konzervačnými látkami? Čo tak vyskúšať podstatne zdravšiu verziu majonézy, ktorú si pripravíte doma za pár sekúnd?

Bazalkové listy spolu s cesnakom rozmixujte v mixéri, pridajte oriešky, korenie a parmezán.
Vymiešajte na hladkú kašu.

Zaváranie rôznych druhov ovocia iba s bežnou kuchynskou soľou, je nízko kalorické, diétne a chutné. Soľ vytiahne sladkosť zo zaváraného ovocia cukor a kompót je prirodzene sladký.

Príjemná, lahodná a jemná chuť tohto kokteilu, ktorá nie len osvieži, ale aj zasýti. Z plátov melóna odstráňte všetky zrniečka a vložte do kokteilového pohára na rozmixovanie.

Nenáročná na prípravu, lahodná, osviežujúca, bez farbív a iných konzervačných nezdravých prípravkov - domáca klasika.

Rastlinu treba zbierať na čo menej znečistenom mieste, napríklad v lese, na lúke alebo záhrade, ďalej od znečistených a zaprášených ciest . Vyberajte si mladú a čistú rastlinku, očistíte ju od hliny a trávy už pri zbere. Púpavu premyte pod studenou tečúcou vodou, nechajte odkvapkať a potom ju nadrobno nakrájajte do šalátu.