Zdravé recepty

Kvety obsahujú vitamín C , silice, triesloviny, glykozidy a organické kyseliny. Používa sa pri prechladnutí, horúčkovitých ochoreniach dýchacích ciest, na tíšenie kŕčov tráviaceho traktu i pri nadúvaní, pomáha tiež aj pri migrénach a ischiatických zápaloch.

Poľníček a paradajky umyjeme.

Natvrdo uvarené vajcia nakrájame na väčšie kúsky, paradajky prekrojíme, syr nastrúhame na hrubšom strúhadle (mozzarella sa dá kúpiť aj nastrúhaná).

Poukladáme na tanier.

Ak patríte medzi ľudí, ktorý radi ochutnajú rôzne bylinné a ovocné likéry či griotky, prinášame vám jednoduchý recept na jeho prípravu.

Z černíc sa dá pripraviť celý rad dobrôt. Máme tu pre vás jeden tip, ako ich skvele využiť.
Je to recept na jeden z rady skvelých likérov, na ktoré môžeme využiť drobné záhradné alebo lesné ovocie.

V bazových bobuľkách je veľké množstvo vitamínu C, B, flavonoidy, ovocné kyseliny a to najmä kyselina jablčná, citrónová, askorbová, éterické oleje, farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.

Využite nadbytok plodov cukety, patizónu alebo tekvíc na prípravu chutného šalátu ako prílohy k obedu, alebo si ho môžete pripraviť ako zásobu

V dnešnej dobe sú veľmi populárne Smoothie. V horúcich dňoch a pri správnej kombinácií nám dokonca môžu nahradiť aj hlavné jedlo.

Špalda je omnoho viac prospešná ľudskému zdraviu ako iné bežne používané obilniny a to vďaka vysokému a širšiemu spektru živín. Nespôsobuje intoleranciu či alergiu u ľudí citlivých na pšenicu

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Ak sa dobre poobzeráme, tak zbadáme rastúcu mladú žihľavu dvojdomú, ktorej liečivé účinky nemôže nikto popierať. Táto často podceňovaná rastlinka patrí k tým, ktoré vedia "spraviť poriadok" v tele.

Všeobecne je známe, že cvikla (červená repa) patrí medzi najliečivejšie druhy potravín. Jej zloženie posilňuje organizmus (imunitu), priaznivo pôsobí pri mnohých ochoreniach vrátane nádorových, okrem toho podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a radioaktivních látok z organizmu, čím pôsobí na organizmus omladzujúco.

Svojím zložením červená repa nielenže upravuje činnosť pečene a prispieva k odstraňovaniu pečeňových toxínov, ale pomáha aj pri redukcii zvýšeného krvného tlaku, telesného tuku, pri zápche a iných črevných problémoch.

Mrkva každému dostupná zelenina v každom ročnom období, a nie len to. Jej pravidelnou konzumáciou si prečistíte tráviaci trakt, udržíte cholesterol na uzde a taktiež ulahodíte svojej pečeni.