Potraviny a výživa

slivka

Slivky ako také určite pozná každý. Chutný, šťavnatý, modrofialový plod plný vitamínov, organickych kyselín, pektínu a samozrejme vlákniny. Slivky boli považované za veľmi výživné ovocie od nepamäti. Dokonca sa našli aj v hrobkách starých Egypťanov. Toto ovocie sa udomácnilo aj v našich končinách.


chlorella sladkovodna riasa

Chlorella je sladkovodná riasa kypiaca životom, plná živín, minerálov a vlákniny - je komplexný zdroj živín. Na zemi existuje už 2,5 miliardy rokov. Rastie vo vode a vďaka fotosyntéze a k svojmu rastu potrebuje oxid uhličitý, vodu a slnečné svetlo.
Táto výnimočná riasa je veľmi účinná a používa sa ako silný detoxikačný zdroj. Je schopná nás zbaviť naše telo od ťažkých kovov ako ortuti, olova, kadmia, hliníka.

jablkovy-ocot

Výraznú kyslú chuť všetkým druhom octu, dáva kyselina octová. Každý ocot obsahuje rozličné kyseliny, vitamíny, minerálne a iné zdraviu prospešné látky. Záleží z akého ovocia, zeleniny, alebo obilia je ocot vyrobený.

nahlad jahody na tanieri

Sezóna zberu domácich voňavých červených a šťavnatých jahôd je v plnom prúde. Ich chuť je sladká a osviežujúca. Obsahujú až 87 % vody a ich energetická hodnota je veľmi nízka, iba 155 kilojoulov na 100 g plodov.
V minulosti boli jahody považované za kráľovské ovocie, ale aj ako ovocie lásky.

domaci cesnak

Alium sativum – Liliaceae je trvalá rastlina. Jej cibuľa sa skladá z niekoľko dužinatých strúčikov, ktoré sú „zabalené" spoločným obalom. Cesnak kuchynský sa nevyužíva len v kuchyni ako zelenina a korenina do jedál, ale má široké uplatnenie aj v ľudovom liečiteľstve pre jeho priaznivé účinky.

bryndza

Májová bryndza je unikát a naozajstný probiotický zázrak. Typicka slovenská a vo svete ojedinelá pochúťka z ovčieho mlieka, bryndza, obsahuje 100 až 1000krát viac užitočných mikroorganizmov než živé jogurty. Pravú májovú bryndzu doporučujú i odborníci pretože obsahuje veľké množstvo probiotických mliečnych  baktérií a kvasiniek. Obsahuje tiež veľa bielkovín, vitamínov a minerálov.

slnecnica1

Vždy prevládajúca zložka určuje, o aký typ a druh mastnej kyselniny ide.
Mastné kyseliny, alebo všetkým dobre známe pod slovom tuky, sa delia na nasýtené a nenasýtené.
Pre rýchlejšiu orientáciu v tejto „tukovej" spleti postačí izbová teplota a tuhosť tukov.

kari korenie

Zázvor je známy predovšetkým ako korenina. Využíva sa do sladkých a slaných potravín, či už sušený, čerstvý, kandizovaný, v plátkoch, alebo ako prášok. Výrazná chuť a aróma dodáva jedlám novú vítanú zmenu.

horka-cokoladam

Pri dnešnej snahe výrobcov ušetriť už nie je problém stretnúť sa s výrobkami, ktoré nemajú obsah totožný s názvom, alebo neobsahujú to, čo by človek od nich očakával. Ak si niekto kúpi čokoládu, očakáva, že bude kvalitná, ak má pekný obal, alebo jej cena je vyššia. Očakáva taktiež, že bude z čokolády. Avšak, čo je to tá čokoláda ?

jogurt probiotika

Sú to živé mikroorganizmy, ktoré sa užívajú samostatne, alebo prostredníctvom potravín, ktoré ich obsahujú. Ozdravujú ľudský organizmus, majú blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru a imunitný systém, napomáhajú k detoxikácii organizmu.

vlaknina3

Človek bol po tisícročia zvyknutý na určitý životný štýl. Postupom času nastali, ale i nastávajú vážne zmeny nie len v samotnom životnom štýle, ale hlavne v stravovaní. Väčšina ľudí v tomto ubehanom a stresovom svete siaha po rýchlom občerstvení, polotovaroch a bleskurýchlom hoci i nezdravom nasýtení sa.

banany v supe

Banány ako ovocie spolu s jabĺčkami sú najpopulárnejšie a najviac konzumovaným ovocím. Hlavným dôvodom je, že sa dajú konzumovať kdekoľvek a kedykoľvek. Veľmi dobre chutia deťom i dospelým, sú v originálnom obale, preto nie je problém mať banán alebo jabĺčko so sebou.

Odporúčame