Potraviny a výživa

voda s_citronom_a_limetkou

Čistá voda bez nej nie je možný život, či už v rastlinnej, alebo v živočíšnej ríši. Silu vody by nemal nikto podceňovať, je alfou a omegou zdravia a života vôbec.
V organizme vďaka nej prebiehajú kľúčové procesy, je "liekom na všetko".

ocistna spargla

Pri príprave je najdelikátnejšou časťou jej ešte uzatvorená hlavička. Varí sa bez šupky a podáva sa ako príloha k rôzne pripraveným mäsám.

zdrave ovocie

Vo všeobecnosti by sme sa mali v strave zamerať na pestrosť a čerstvosť potravín ako sú ovocie, zelenina, orechy, obiloviny, vajcia, ale aj rôzne druhy výhonkov a semienok.

Ideálne by bolo mať tieto komodity z domácej neprechemizovanej výroby.

spargla zelena1

Výhonky tejto lahôdkovej a ľahko stráviteľnej zeleniny konzumovali už stredoveké národy vo vyšších kruhoch, teda šľachta ako luxusné jedlo.

cicer

Je to dokonalá strukovina, ktorá blahodarne pôsobí pre naše telo. Už v minulosti poznali ľudia rôzne strukoviny, z ktorých si pripravovali rôzne druhy jedál. Ako aj iné strukoviny aj Cícer obsahuje mnoho vlákniny.

strukoviny4

Stále sa vyhýbate konzumácii strukovín? Máte obavu, že si ohrozíte postavu? Práve naopak, ak cítite, že ste počas zimy trošku nabrali na váhe, zaraďte strukoviny do svojho jedálnička.

ID 100255399 srdce

V roku 1945 na Konferencii OSN o medzinárodnej organizácii jednohlasne schválili jej účastníci návrh Brazílie a Číny, aby sa vytvorila nezávislá medzinárodná zdravotnícka organizácia v rámci OSN. O rok neskôr v roku 1946 v New Yorku signovalo 61 štátov z celého sveta Ústavu Svetovej zdravotníckej organizácie. Československá republika patrila medzi tieto krajiny.

cibula v_kuchyni

Patrí medzi najviac používané druhy zeleniny. Jej význam v kuchyni a pozitívny vplyv na zdravie určite nikto nespochybňuje. Často sa používa aj ako prírodný liek. Viete na čo je dobrá?

nahlad zemiaky

Skoro v každej domácnosti sa zemiaky objavujú niekoľkokrát do týždňa na tanieri či už ako príloha, alebo ako hlavné jedlo. V podstate je to náš druhý chlieb. Niet sa čo čudovať, veď je to potravina, ktorá je nenáročná, chutná a v kuchyni ponúka širokú škálu využitia, a hlavne je u nás celoročne dostupná.

nahlad gastan jedly

Patrí k najstarším kultúrnym drevinám sveta. V minulosti boli gaštany základnou potravinou, ktorá mala podobné využitie ako dnes zemiaky.

nahlad hrozno zelene

Koniec leta a začiatok jesene je čas dozrievania jedného z najzdravších ovocí - hrozna. Čerstvý strapec rôznych odrôd, tvarov a farieb. Nutričná hodnota bobúľ je u všetkých skoro totožná, či už sa jedná o tmavomodré alebo zelené, biele, červené, čierne, či žlté, oranžové alebo ružové.

nahlad cili papricky

Obľúbenosť čili papričiek je bez akéhokoľvek zveličovania a to na všetkých kontinentoch, vo všetkých štátoch a tiež u všetkých národností veľmi veľká. Pre niektorých je čili iba korenina, bez ktorej si nevedia predstaviť jedlo pre jeho jedinečnú pikantnú chuť, ale pre iných je čili alternatívny liek na rôzne zdravotné neduhy.

Odporúčame