zaludocne vredy prejavyBolesť v žalúdku, strata hmotnosti alebo vracanie – žalúdočné vredy majú aj takéto prejavy. Ich liečba je možná, no treba s ňou začať čo najskôr.

Žalúdočné vredy predstavujú vredové ochorenie, ktoré postihuje žalúdok alebo dvanástnik. Toto zápalové ochorenie môže postihnúť aj iné miesta tráviaceho traktu, napr. aj pažerák. Ich vznik sa zvyčajne spája s tým, že dôjde k porušeniu rovnováhy medzi faktormi, ktorých úlohou je udržiavať správnu funkciu a stavbu sliznice žalúdka a dvanástnika. Spomínanými faktormi rozdeľujeme na agresívne a protektívne. Agresívne majú za úlohu tvoriť kyselinu chlorovodíkovú, protektívne zase tvoria ochrannú hlienovú vrstvu na sliznici.

Rozlišujú sa viaceré druhy vredov. Spočiatku sa môže objaviť mierne povrchové poškodenie sliznice. Druhú fázu predstavuje už akútny vred – ten dokáže preniknúť hlbšie, ale rýchlo sa môže zahojiť. Najhoršou formou sú chronické vredy – doba hojenia je pri nich už značne dlhšia a v ich okolí navyše vznikajú zápalové reakcie.


Príčiny vzniku žalúdočných vredov

Väčšinou sa vytvoria v organizme, ktorý mal infekciu baktériou Helikobakter pylori. Tá je schopná narušiť ochranné mechanizmy slizničnej bariéry. Pôsobením tejto baktérie vzniká zápal žalúdka a na tomto podklade potom aj žalúdočný vred. Ak by sa takáto infekcia neliečila, môže dôjsť až k rakovine žalúdka. Žalúdočné vredy môžu navyše aj prasknúť a spôsobiť krvácanie do žalúdka a vtedy už ide o vážne ohrozenie života.

K faktorom, ktoré môžu stáť za poškodzovaním sliznice patrí aj zvýšený príjem alkoholu, fajčenie, užívanie liekov ako aspirín alebo kortikoidy, zvýšená hladina vápnika a napokon aj psychické vypätie.


Symptómy žalúdočných vredov

K najčastejším príznakom patrí bolesť v žalúdku, ktorá obyčajne býva silnejšia ak prijímame potravu a žalúdok je plný. Ak sa objaví bolesť nalačno, vtedy ide o dvanástorníkové vredy. Pacienti môžu spozorovať aj úbytok hmotnosti, pocity nevoľnosti alebo vracanie, nadúvanie, pálenie záhy, pocit rýchleho naplnenia žalúdka alebo príznaky anémie (únava, dýchavičnosť). Niekedy dochádza aj k výskytu krvi v stolici. V prípade ak sa objaví náhla a silná bolesť, je potrebné ihneď vyhľadať pomoc, pretože môže ísť o prasknutie vredu.


Diagnostika žalúdočných vredov

Najskôr sa určí či nejde o infekciu baktériou H. pylori, a to rozborom krvi, stolice a dychovým testom. Následne sa vykonávajú gastroskopické vyšetrenia a niekedy aj RTG brucha alebo endoskopická biopsia.

liecenie zaludocne vredy


Liečenie žalúdočných vredov

Obyčajne sa žalúdočné vredy liečia liekmi na predpis, k chirurgickému zákroku sa pristupuje len zriedkavo. Liečba pozostáva v podpore ochranných faktorov a zadržaní agresívnych faktorov. Z týchto dôvodov sa podávajú antibiotiká, ktoré eliminujú H. pylori, antacída a látky, ktoré znižujú pH v žalúdku. Podávajú sa aj látky na tvorbu hlienu alebo inhibítory protónovej pumpy, ktoré znižujú hladiny kyselín a liečia vredy.


Stravovanie pri výskyte vredovej choroby

Základom je diétne stravovanie na pravidelnej báze. Jedlo by nemalo byť dráždivé (s množstvom soli a korenia) alebo nadúvajúce. Nevhodné sú údeniny, tučné a vyprážané mäso, niektoré druhy zeleniny (kel, kapusta, karfiol, cesnak), biele pečivo, kysnuté cesto a ovocie obsahujúce zrniečka. Vyvarovať sa treba aj mlieka, ktoré podporuje žalúdok k zvýšeniu produkcie kyseliny a tráviacich štiav a to situáciu ešte môže zhoršiť. Vyhýbať sa treba aj alkoholu, káve alebo perlivým nápojom.

Vhodný jedálniček pozostáva z dostatku ovocia, zeleniny. Odporúča sa konzumovanie brokolice, papriky, špenátu, kapusty, mrkvy alebo zeleru. Spomedzi ovocia treba siahnuť po jablkách, marhuliach, banáne či čučoriedkach. Vhodné je celozrnné pečivo, chudé mäso i vajíčka.

autor: redakcia
foto: pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS