V predaji sú potraviny, ktoré nášmu telu neprospievajú a nič dobré mu ani neprinášajú. Ak povieme že mu škodia, nie sme od pravdy vôbec vzdialení. Niektoré umelo vytvorené a do jedál pridávané látky, sú vyvinuté iba na zvýraznenie chuti, udržanie čerstvého vzhľadu, alebo na predlženie doby uskladnenia a konzumácie potraviny.
Instantné potraviny
Nášmu telu škodí práve to, čo ich robí také odolné s veľmi dlhou dobou spotreby, vydržia najdlhšie nezmenené, teda trvácne (instantné rezance, műsli, margarín...).
Konzervanty zabraňujú oxidácii tukov, ale takto isto neprirodzene sa správajú aj k telu. Pred ich častou konzumáciou lekári varujú. Už pri konzumácií dvakrát do týždňa údajne vzniká nábeh na vážne metabolické problémy.
Samozrejme ostáva pravdou, sú lacné, dostupné, dajú sa okamžite konzumovať a chutia v každom štáte identicky. Treba mať na pamäti, ak chcete zotrvať zdraví, tak instantné potraviny nie je dobrá voľba, stoja za vznikom cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení.
Glutaman sodný (E 621 a E 631, L- glutaman sodný, MSG)
Pôvodne bola prírodná prísada (glutamát), ktorú ako výťažok z rias používali najmä Japonci na dochucovanie väčšiny jedál. V prirodzenej forme sa nachádza v zrelých paradajkách, morských riasach, v sójových bôboch a niektorých hubách. Nie je škodlivý.
Glutaman sodný je jeho chemickou napodobeninou, ktorá sa pridáva do slaných pochutín (vegeta, krekery, bujóny, lupienky, polievky, sójové omáčky, instantné potraviny, nekvalitné mäso a výrobkov z neho...), je to dochucovadlo, ktoré zvýrazňujúce chuť a vôňu je návykové. Veľmi veľa ľudí je precitlivených a trpí intoleranciou na túto látku (syndrómom čínskej reštaurácie) a jeho neprimeraný príjem môže vyvolať tuhnutie svalov, búšenia srdca, bolesti hlavy, závraty, srdcovo-cievne, zvracanie a iné zažívacie problémy.
Pre deti je úplne nevhodný a nebezpečný. Jeho konzumácii by sa mali vyhýbať tehotné a dojčiace ženy, starí ľudia, onkologickí pacienti a ľudia citliví na aspirín.
Negatívne účinky na organizmus
- ničí nervové bunky
- podporuje vznik obezity a cukrovky
- vyvoláva agresivitu
- migrény
- žalúdočné vredy, gastritídu
- poruchy pozornosti, autizmus a hyperaktivitu
- alzheimerovu chorobu
- narušuje sietnicu oka a spôsobuje zelený zákal
- Prírodná kyselina glutamová je kľúčovým prvkom na výživu mozgu, zvyšuje intelekt, lieči impotenciu, depresie, znižuje únavu.
- Umelý MSG je pravým opakom, ničí nervové bunky.
Pre každého z nás z tohto vyplýva, že presolené, prifarbené a aromatizované jedlá, pri ktorých výrobcovia používajú umelo vyrobený glutaman na prekrytie chuti často nekvalitných a lacných surovín, nie sú tou správou výživou a potravinou pre nikoho z nás.
Rafinovaný cukor
Biely rafinovaný cukor je jedna z najnezdravších potravín, teda sladký, skrytý a účinný nepriateľ organizmu. V malom množstve nepredstavuje žiaden problém.
Priemyselne vyrábaný cukor poznáme: repný, trstinový (kukuričný) a glukózo-fruktózový. Cukor predstavuje okamžitý zdroj energie.
Cukry sa delia do troch základných skupín
- cukry jednoduché – glukóza, fruktóza
- cukry dvojité – sacharóza, laktóza
- cukry zložené – polysacharidy
Biely rafinovaný cukor (krátkodobá a prázdna energia) - vplyv na organizmus
- cukrovka (najčastejšia príčina úmrtnosti)
- poruchy metabolizmu tukov, vznik obezity
- srdcové a cievne ochorenia (upcháva cievy)
- nárast alergií
- nepokoj, podráždenie, malátnosť a únava
- poruchy imunitného systému a spánku
- hyperaktivitu u deti
- prekyslenie organizmu (rast baktérií a plesní)
- poškodzuje črevnú mikroflóru
- zaťažuje pečeň
- chronické choroby
- kvasinkové ochorenia
- znižuje imunitu
- Polysacharidy sa nachádzajú v celozrnných obilninách, strukovinách a zelenine, v tomto prípade nedochádza k rýchlemu vyplavovaniu inzulínu.
- Veľký pozor si treba dávať na tzv. "skrytý“ cukor, ktorý prijímame z iných zdrojov a to najmä vo forme škrobu z bielej múky, bielej ryže, zo zemiakov, kukurice a je takmer v každej potravine, ktorú si kúpime (džúsy, limonády, sladené nápoje, kečup, šalátové dresingy, chlieb, keksy, majonézy a iné)
- Pre zdravie je neškodná napráklas stévia (GI 0), xylitol (brezový cukor GI 7), sirup z agávy (GI 46).
Prírodným sladidlom je med, javorový, špaldový, jablkový, ryžový, alebo datľový sirup a sušená trstinová šťava.
Platí všeobecné pravidlo najzdravší cukor je ten, ktorý sa nezje.
Rebecca