thumb voda v pohariNeklamným znakom, že sa blížia dovolenky a prázdniny je zo dňa na deň horúcejšie slnko a s ním spojený smäd. Mnohí sa už naučili čítať etikety na predávaných výrobkoch, nevynímajúc aj ponúkané vody, džúsy, malinovky...

Tí ktorí sa rozhodli zdravšie žiť s maximálnym obmedzením rôznych farbív, konzervantov, rôznych "E-čok" a hromady cukru sú ponúkané komodity v predaji neprijateľné.
Áno čistá voda je zdravá voda. No priznajme si, naozaj nám vždy nechutí, potrebujeme občas zmenu.

 1. Veľmi zaužívanou je tzv. citronáda - voda, vytlačený citrón resp. limetka, na ozdobu list mäty alebo medovky lekárskej, pár kociek ľadu (nemusí byť) a môžeme popíjať. Rýchla príprava, osvieži, schladí, doplní tekutiny a vitamíny, hlavne vitamín C.

 2. Skúste vyskúšať aj prírodný osviežujúci nápoj z byliniek. Okrem toho, že je nevšedný, osvieži a má pozitívny vplyv na zdravie podľa použitých byliniek. Nie je to nič náročné. Nazbierajte si rôzne druhy liečivých byliniek na lúke, za domom, na dvore, v parku... (púpavové listy, žihľava, skorocel, sedmokráska, alchemilka, rebríček, materina dúška, list z čiernej ríbezle...) dôležité je, aby neboli od cesty zanesené exhalátmi a vrstvou prachu. Môžete tiež použiť doma pestované bylinky z črepníka ako je mäta, šalvia, levanduľa a iné. Nápoj môžete pripraviť z jedného druhu bylinky, ale maximum použitých druhov by nemal prekročiť päť druhov.
Pripravte si vodu, bylinky budeme macerovať (lúhovať) v studenej vode. Vodu si prefiltrujete, ak nemáte túto možnosť, tak si ju nechajte hodinu - dve odstáť a potom ňou zalejte v džbáne pripravené a očistené čerstvé bylinky. Na zlepšenie chuti môžete pridať nakrájaný ošúpaný citrón a taktiež nakrájaný zázvor. Zaliate bylinky nechajte lúhovať 8 až 12 hodín. Po tejto dobe sme získate úžasný nápoj s termoregulačnými schopnosťami studeného čaju. Počas horúcich dní skutočne oceníte jeho vlastnosti.

pohar s_bylinami 3. Zázvorovo - citrónová voda

Do džbánu nalejte filtrovanú, alebo odstátu vodu, do nej vytlačte šťavu z citróna a limetky. Koreň zázvoru ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte do džbánu. Na koniec prihoďte pár lístkov mäty. Premiešajte a môžete podávať. 

 4. Jahodové letné potešenie
Na liter vody potrebujete 10 väčších jahôd, 10 lístkov mäty, 1 limetku a 1 vanilkový struk (prípadne vanilínový cukor). Vodu s jahodami rozmixujte ponorným mixérom v džbáne. Pridajte šťavu z limetky, mätové listy a stred z vanilkového struku. Premiešajte a môžete podávať.

 5. Uhorka s grepom
Na 1,5 litra vody potrebujete 1/2 šalátovej uhorky, 1 grep, 7 lístkov čerstvých mäty, 2 mandarínky
Uhorku očistite a nakrájajte na menšie kúsky, pridajte ju do vody v džbáne a rozmixujte ponorným mixérom, pridajte mätové listy, šťavu z grepu a mandarínok. Premiešajte a môžete podávať.

 6. Zázvorová voda s levanduľou
Asi 5 cm očisteného nastrúhaného zázvoru, 2l vody alebo neperlivej minerálky, 1 citrón alebo limetka, 1 mandarínka, 1-2 PL medu, 1 vetvička levandule a štipka mletej škorice.

Zázvor nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zalejte ho 2 dcl horúcej vody, premiešajte a nechajte 10 minút lúhovať. Potom tento zázvorový výluh sceďte a prilejte do džbánu s pripravenou vodou. Limetku resp. citrón vrátane mandarínky umyte a nakrájajte na kolieska a vložte do džbánu. Nakoniec, ak uznáte za vhodné oslaďte, pridajte vetvičku levandule a trochu mletej škorice. Dôkladne premiešajte a nechajte odstáť. Podávajte mierne schladené.

 7. Ovocné nápoje
Môžete využiť akékoľvek ovocie jahody, ríbezle, čerešne, maliny, čučoriedky... Ovocie rozdrvte na kašičku a premiešate s trochou medu, pridajte šťavu z citróna a pár lístkov mäty. Nechajte odstáť asi hodinu v chlade. 3 - 4 polievkové lyžice ovocnej zmesi postačia na prípravu jedného litra chutného a osviežujúceho nápoja. Keďže je to ovocie spotrebujte zmes najneskôr do nasledujúceho dňa.

 8. Zelená a svieža (Green and fresh)
Základom je kvalitný zelený čaj, mäta a citrón. Táto kombinácia je plná vitamínu C a antioxidantov, to sú zložky ktoré napomáhajú udržať telo v úplnej pohode a sviežo. Na prípravu 0,5 l nápoja potrebujeme lyžičku sypaného zeleného čaju (môže byť aj sáčok kvalitného zeleného čaju), za hrsť čerstvej mäty, 2 dcl horúcej a 3 dcl studenej vody, 1 citrón umytý a očistený zo šupky, 1 PL javorového sirupu alebo medu a ľadové kocky.
Z 2 dcl vody pripravte zelený čaj obvyklým spôsobom. Ak sa rozhodnete mať nápoj sladký, tak teraz je tá vhodná chvíľa ho osladiť. Čaj prelejte do väčšej nádoby, pridajte lístky mäty a 3 dcl studenej vody. Citrón rozrežte na polovice. Jednu odšťavte a šťavu pridajte do nádoby s čajom, z druhej polovice nakrájajte plátky a tiež pridajte do pripraveného nápoja, premiešajte. Podávajte s kockami ľadu.

 9. Jahodové potešenie
Na 1 pohár potrebujete 10 jahôd, šťavu z polovice citróna, 1 dcl vody, med alebo javorový sirup, a 1,5 dcl minerálnej vody.
Všetko rozmixujeme v mixéri. Podľa kyslosti jahôd a svojej chuti oslaďte, prelejte do servírovacieho pohára a dolejte 1,5 dcl minerálnej vody.

Tip na večer - do kokteilu pridajte trošku bieleho rumu tak máte výborný večerný drink.

jahody1

Predstavili sme vám zopár zdravých a čerstvých "limonád", ktoré sú naozaj dobrým spestrením pitného režimu a sú tiež skvelá voľba pri posedení s priateľmi.
Výhodou takýchto doma pripravovaných nápojov je ich obsah prírodných vitamínov, minerálov a vlákniny bez akýchkoľvek prídavných látok a bez zbytočného množstva cukru.

Tak či tak, voda je stále hlavným zdrojom pitného režimu. Ak pociťujete smäd, tak už ste mierne dehydrovaný, preto pite priebežne, aby vaše telo malo dostatok tekutín.

 Martull

ZDIEĽAJTE NÁS